Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voltino

Roditelji i djeca sami uredili park

'19.05.2010. Zagreb - Stanovnicima zagrebackog kvarta Voltino dojadilo je cekati da komunalne sluzbe pociste njihov park pa su uzeli stvar u svoje ruke. Desetak roditelja i djece primili su se lopate
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/3
20.06.2010.
u 20:07

Dječji park iza zgrade u Ulici Dragutina Golika 38 neuređen je i sa starim spravama, a omiljeno je mjesto mališana.

Kišno subotnje jutro 20-ak stanara Voltinog nije provodilo u ugodnom kutku doma. Prihvatili su metle i lopate i uređivali dječji park iza zgrade u Ulici Dragutina Golika 38.

Stare i nesigurne sprave

– U tom parku naša se djeca svakodnevno igraju, a to je valjda najgore zagrebačko dječje igralište. U Zrinjevcu uporno ignoriraju naše molbe da ga dođu počistiti. Nedavno su skinuli neke stare sprave s drugog igrališta i donijeli ih na naše igralište – kaže Mirko Kvesić, jedan od organizatora roditeljske akcije čišćenja parka.

Osim starih i nesigurnih sprava, problem je i to što se u parku okupljaju i srednjoškolci iz obližnje škole, pa ostavljaju opuške ili se napiju i prave nered, dodaje Kvesić.

Nasuprot dječjem parku nekadašnji je samački hotel Končar s kojega otpada fasada. A kako je njihovim mališanima upravo taj parkić omiljeno mjesto za igru i druženje, roditelji iz Voltinog su, ne mogavši dočekati da se stručne službe Grada Zagreba počnu obazirati na njihove molbe, odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

U vlastitu aranžmanu kupili su boju, novi pijesak i alat potreban za radove te odlučili svojoj djeci omogućiti sigurniju igru u tom parku. U čišćenju su im pomagala i djeca, od jednogodišnjaka do desetogodišnjaka. Četverogodišnjoj Petri Mitok u parkiću se najviše sviđa vrtjeti na vrtuljku, ali to je baš jedina sprava na kojoj joj mama ne dopušta igru.

Ozlijedili se mališani

– Naš parkić je katastrofa, osim što je sve puno čikova i čepova od piva, ni sprave nisu sigurne. Vrtuljak je jedan od najstarijih modela, pa su se na njemu djeci znale noge zakvačiti i već se nekoliko mališana na tom vrtuljku ozlijedilo – objašnjava Petrina mama Ana-Marija.

a U parkiću od sprava postoji prastari vrtuljak, noviji tobogan, klackalica, ljuljačka, vlakić i pješčanik. Osim spomenutih čikova i čepova od piva, problem je i to što neki građani dopuštaju svojim kućnim ljubimcima da obave nuždu u pješčaniku, a potom ne počiste za njima, kaže Mirko Kvesić. Zato bi i bilo dobro da se parkić ogradi, dodaje majka Ana-Marija Mitok, kako bi se pse i mačke spriječilo da ulaze u parkić. Jer, ipak je to mjesto rezervirano za igru – djece.

Komentara 2

Avatar m_m
m_m
23:33 20.06.2010.

E sad im po našem običaju svima udarit kazne! Šta oni imaju uređivat državno zemljište? I to još spontano! Nije to spontano, to je sve organizirano od strane sila u pozadini, nebil se u pitanje dovela Rvacka vlast kao takova!

KR
kreont
12:41 21.06.2010.

Jako jako pohvalno, građanska inicijativa i ljudska kreativnost. Bilo bi lijepo da je isto primijenjivo i na druge parkove u gradu. Molim gosp. Banditića da dođe na isto igralište i malo stoji pred kamerama i kaže iskreno neiskreno koliko je za isti izašlo iz blagajne a nikada dodirnulo park. Vjerujem čvrsto Bandić jednom i nikada više kao i tornado.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije