Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BEDENICI

Prvi festival ekoloških vina ugostit će više od 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije

Foto: Božidar Banov
1/4
22.05.2024.
u 13:20

Na samom početku lipnja obiđite štandove izlagača vinara, kušajte ekološka vina i sokove, saznajte kako nastaju, uživajte u koncertima Vatre i Soulfingersa te naravno – gastronomskoj ponudi. Dobrodošli su svi ljubitelji vina i ostali koji podržavaju zelenu proizvodnju.

S ciljem ostvarivanja „zelenih“ poljoprivrednih planova Zagrebačke županije i povećanja prepoznatljivosti središnje bregovite Hrvatske kao vinske regije, u Bedenicu kraj Svetoga Ivana Zeline, 7. i 8. lipnja dolazi prvi hrvatski festival ekoloških vina „Eco-Wine Fest“. 


U organizaciji Udruge vinara i vinogradara Bedenica, udruge "Bregovita Hrvatska" i Općine Bedenica, festival će ugostiti više od 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije koji će posjetitelje upoznavati sa svojim vinima i objašnjavati im kako nastaju. Njime se želi proširiti kultura ispijanja ekoloških vina. 


-    Kao strastveni dugogodišnji ekološki vinogradar, vinar i proizvođač sokova od bobičastog voća i grožđa na vinskim sam događanjima u Europi vidio da i mala mjesta mogu organizirati sjajne vinske manifestacije koje male sredine s netaknutom prirodom promiču u atraktivne turističke destinacije. Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grožđa i ekološka vina. Ekološka vina, nažalost, još nemaju mjesto na tržištu koje zaslužuju. Po kvaliteti su u rangu s najboljim vinima iz konvencionalne proizvodnje. Nadamo se da ćemo ovim festivalom doprinijeti tome da se u čašama zaljubljenika u dobra vina čim češće nađu ona ekološka. - kazao je Dražen Bedeković, vinar Vina Bedekovich i idejni začetnik "Eco-Wine Festa". 


Osim ekološkog i gospodarskog značaja, pri čemu bi do 2030. godine sve poljoprivredne površine u Zagrebačkoj županiji trebale biti pod ekološkim uzgojem, ovaj je festival važan za razvoj turističke ponude, ali i isticanje središnje Hrvatske kao vinske regije, istaknula je Suzana Operman, poslovna tajnica udruge "Bregovita Hrvatska". 


-    Vizija razvoja Zagrebačke županije je postati vodeća zelena županija koja svoj razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i razvoju pametnih sela. U Županiji se u posljednje dvije godine udvostručio broj ekoloških vinara i vinogradara. Trenutačno ih je četrnaest. Najbolji vinari Zagrebačke županije okreću se ekološkoj proizvodnji vina. -  rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.


Važno je spomenuti kako će prije samog događaja predstavljana vina biti stručno ocijenjena. 


- Uoči festivala, točnije u ponedjeljak, 27. svibnja, u Bedenici će se održati ocjenjivanje ekoloških vina u čemu će sudjelovati suci s najuglednijih svjetskih vinskih ocjenjivanja. - rekao je Ivo Kozarčanin, glavni urednik Vinskog kluba, vinski publicist i suvoditelj ocjenjivačkog povjerenstva na "Eco-Wine Festu".


Ljubitelji dobrog vina moći će kušati vina ekološke proizvodnje vinarija Bolfan, Kopjar, Enjingi, Pilato, Rizman, Glavica, Plavinci, Schloss Ortenberg te drugih. Dok obilaze štandove izlagača vinara, grupe Vatra i Soulfingers pridonijet će atmosferi svojim glazbenim programima. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije