Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Westinu

Velemajstor Gari Kasparov u Zagrebu igra simultanku protiv Matića, Marasa, Stankovića...

Gari Kasparov
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
27.12.2015.
u 12:22

Među onima koji će se okušati u partiji sa šahovskom legendom bit će i poznate osobe, ministri SDP-ove vlade Predrag Matić i Gordan Maras, novinar Aleksandar Stanković i drugi

Proslavljeni ruski šahovski velemajstor, bivši svjetski prvak, šahist koga mnogi smatraju najvećim do sada, 52-godišnji Gari Kasparov u Zagrebu će danas u 19 sati u hotelu Westin odigrati simultanku, a među onima koji će se okušati u partiji sa šahovskom legendom bit će i poznate osobe, ministri SDP-ove vlade Predrag Matić i Gordan Maras, novinar Aleksandar Stanković i drugi. Simultanku, koja traje do 20.30 sati, izravno će prenositi 3. program HTV-a, a 'Večernji list' je medijski pokrovitelj. Kasparov se iz profesionalnog šaha povukao 2005. nakon 20 godina na samom vrhu i od tada se posvetio borbi za demokraciju u Rusiji, a ovih dana je u Hrvatskoj objavio knjigu ''Zima dolazi'' o tome zašto Putin i ostali neprijatelji slobodnog svijeta moraju biti zaustavljeni, zamjerajući liderima zapadnog svijeta što nisu dovoljno zainteresirani za to što se s demokracijom događa u Rusiji.

Kasparov je uvjeren da je šah jako koristan u razvoju mladih. Uostalom, to je i znanstveno dokazano. Sam je kao dijete učio u školi tadašnjeg svjetskog prvaka Mihaila Botvinika, već sa 13 pobijedio je na prvenstvu Sovjetskog Saveza za šahiste do 18 godina. Na tragu popularizacije šaha među djecom i mladima, osnovao je šahovsku fondaciju Kasparov. U tome sudjeluje i Hrvatska. U projektu ''Šah uz školu'' svi korisnici CARNET-ovog elektroničkog identiteta mogu besplatno učiti šah po modelu šahovske fondacije Garija Kasparova. Škola traje tri godine, riječ je o projektu Šahovskog kluba E4 koji je prihvatilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i financira ga, a samo u Zagrebu za školu se iz samo deset osnovnih škola prijavilo više od 1000 učenika! Neki od njih ogledat će se u nedjelju s Kasparovom, koji je već odigrao više simultanki u Hrvatskoj, u Splitu, Zagrebu, Puli.

Što je naučio iz šaha, Kasparov pokazuje i u knjizi, pa svjetske lidere upozorava da moraju gledati cjelokupnu situaciju u svijetu, a ne se fokusirati samo na jednu regiju. Kao i u šahu, tko ne gleda cjelinu, gubi partiju, piše Kasparov, koji je na čelu Fondacije za ljudska prava u New Yorku naslijedio velikog prethodnika Vaclava Havela. Sad živi u New Yorku, nakon što je više puta privođen zbog sudjelovanja u prosvjedima u Rusiji, a za Hrvatsku je vezan već godinama, U vrijeme Domovinskog rata jako se angažirao kao zagovornik Hrvatske. Zanimljivo je da je njegov najveći šahovski suparnik Anatolij Karpov, s kojim je igrao mečeve koji se i danas pamte, uvijek bio na suprotnoj političkoj strani. U vrijeme Sovjetskog saveza Karpov je bio jače uz režim, u vrijeme Domovinskog rata Karpov ide u Srbiju i Crnu Goru, Kasparov u Hrvatsku. Ovdje je često boravio na Crvenom otoku kraj Rovinja, a sad već ima kuću u Makarskoj i hrvatsko državljanstvo. 

>> Kasparov: Putina se mora zaustaviti

>>Putin - najmoćniji svjetski lider ili najveća svjetska prijetnja?

Komentara 59

DO
DonQuijote
15:05 24.12.2015.

Guštajte gadovi nesposobni, guštajte. Ne dajte se omesti. Ništa vas u vašim guštima nije moglo omesti ni kada ste bili na vlasti. Niti obaveze niti savjest. Sad guštajte zadnjim trzajevima jer više nikada nećete imati priliku zato što ste se smučili i zgadili svim normalnim ljudima. Smradovi.

TT
tik tak
15:12 24.12.2015.

E moj Gari nemaš ti u ovoj igri šanse, Staljin je mala beba za ove tvoje današnje protivnike, samo im još fali dezerter...

GV
golub Vaso
20:22 24.12.2015.

rus nije, otac židov, majka armenka, rođen u bakuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije