Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spektakularan povratak

Prije točno 33 godina ban Jelačić vratio se na Trg, a Zagrepčani su ponovo zakoračili na Jelačić plac

Foto: Arhiva Večernjeg lista
1/6
16.10.2023.
u 10:30

Spomenik hrvatskom banu, Josipu Jelačiću, ponovo je, nakon pune 43 godine, 7. listopada 1990. godine stigao na glavni, zagrebački Trg, na kom je ploča s natpisom Trg Republike 'živjela' još samo tri dana

"Na putu iz radionice Željka Šelendića, u Gračanima, gdje se skulptura sastavljala i uređivala, bana je pratila svečana povorka konjanika, kočija, limene glazbe, KUD-ova i brojnih Zagrepčana, a veličanstven doček, koji su mu tog dana, na glavnom gradskom Trgu i pred Katedralom, priredili deseci tusuća okupljenih građana, ne pamti se u gradu podno Sljemena", pisalo je, uz povijesnu fotografiju R. Šipeka, na naslovnici Večernjaka objavljenoj 8. listopada 1990.

Najavljeno je tada, kako bilježi naša arhiva, da će restaurirani, prvi zagrebački spomenik u bronci, koji je sredinom pretprošlog stoljeća, u bečkoj ljevaonici, izradio kipar Anton Dominik Fernkorn, biti svečano otkriven 16. listopada. S posebnim je nestrpljenjem taj trenutak čekalo 70.000 Zagrepčana, koji su potpisali peticiju za povratak banova spomenika. Glavni inicijator, ali i realizator te financijer čitavog projekta povratka spomenika na Trg bio je zagrebački poduzetnik Željko Šelendić.

Foto: Arhiva Večernjeg lista

Kip rastavljen na 24 dijela, povezana vijcima i zakovicama, iz podruma Gliptoteke, preseljen je u Šelendićevu radionicu, u podsljemenskom naselju Bešići, u Gračanima, gdje je, stručni tim restauratora, predvođen kiparom i majstorom restauracije, Ivanom Grošinićem, četiri mjeseca radio na njegovu čišćenju i sastavljanju. Svečanu povorku s 'ponovo rođenim' konjanikom cijelim je putem, od radionice na adresi Bešići 30, preko Gračanske i Medveščaka, dočekivalo i pozdravljalo mnoštvo građana.

Nakon više od četiri desetljeća ban - simbol otpora svim osvajačima, opet je bio na glavnom zagrebačkom Trgu, koji je, od 11. listopada, kada je skinuta ploča s natpisom Trg Republike, ponovo nosio njegovo ime te su Zagrepčani opet šetali po dobrom, starom Jelačić placu.

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Iako je, prema rješenju Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika, ban trebao biti postavljen na svoje povijesno mjesto, okrenut prema sjeveru, tadašnjim naseljima Gradecu i Kaptolu, u konačnici je ipak usvojen prijedlog rješenja arhitekta Mihajla Kranjca koji je inzistirao da se spomenik, postavom u središnji prostor Trga, "dostojanstveno vrati na svoj dominantni položaj", te da bude orijentiran prema jugu, odnosno "licem usmjeren prema gradu, prolaznicima i glavnim prilazima Trgu".

Svečanom otkrivanju spomenika, 16. listopada 1990., uz tadašnji državni vrh, nazočilo je više od sto tisuća ljudi. Događaj je pratilo 115 domaćih novinara i fotoreportera, a još 24 reportera pristigla su inozemstva - Njemačke, Austrije, Italije, Češke i Finske te Kanade. Povijesnoj svečanosti nazočili su i članovi obitelji Jelačić, čiji je predak, nakon 43 godine, ponovo 'dojahao' na glavni, zagrebački trg, gdje je bio postavljen 16. prosinca, davne, 1866., a uklonjen 1947. godine. 

Foto: Arhiva Večernjeg lista

>>VIDEO: Teška prometna nesreća u Zagrebu, sudjelovali auto i ZET-ov autobus

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije