Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dug put do vrtića

Ono što im Porezna naplati, Zagreb će roditeljima vratiti

novac,nofci,pare,portal
Davor Puklavec/PIXSELL
19.03.2013.
u 08:25

Zašto tek od ove godine roditelji moraju Poreznoj upravi platiti 40 kuna za svaku potvrdu o dohotku

Za 12 dana istječe rok u kojem roditelji moraju predati dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na subvencioniranu cijenu vrtića svojih mališana, jer oni koji ne dostave papirologiju, morat će mjesečno u gradski proračun uplaćivati 600 kuna za redovni program predškolskog odgoja.

Kako Porezna uprava još nije obradila porezne prijave, roditelji ne mogu dostaviti potvrdu o dohotku za koju ta instucija od ove godine naplaćuje pristojbu od 40 kuna po potvrdi, što oba roditelja stoji 80 kuna.

Sad imaju uvid

Redakciji Večernjaka javili su se čitatelji koji bez potvrde o dohotku nisu mogli ostvariti ni pravo na socijalni pokaz za ZET i HŽ, a Porezna ih je uprava ove godine prvi put tražila da plate tu istu pristojbu od 40 kuna. Iz Porezne stiže objašnjenje u kojem se pozivaju na Zakon o upravnim pristojbama usvojen 25. siječnja 1996. Na pitanje zbog čega dosad nisu provodili zakon odgovorili su da je Porezna uprava informatizirala sustav elektroničke razmjene podataka o imovini građana pa “slijedom navedenog, u 2012. češće naplaćuju upravne pristojbe za izdavanje potvrda o dohotku jer imaju uvid u ukupno imovno stanje poreznih obveznika. Informatizacija će omogućiti i ostalim javnopravnim tijelima korištenje identifikacijskih podataka (podaci o prebivalištu) o osobama iz evidencije o OIB-u, čime se isključuje potreba pribavljanja potvrda o prebivalištu te plaćanje upravnih pristojbi”, stoji u objašnjenju. Naravno da građani nisu obaviješteni o toj promjeni kao ni Gradski ured za obrazovanje, koji je propisao da roditelji moraju dostaviti i potvrdu o prebivalištu. Ona također stoji 40 kuna pa ukupni trošak vađenja dokumenata roditelje za jedno dijete košta 144 kune.

Birokracija je tako roditeljima iz novčanika izbila još novca i nije poštovala zakon star 17 godina. Okretniji roditelji snašli su se tako što su pronašli predmetna oslobođenja u članku 7. Zakona o pristojbama. Od 36 stavki, dio roditelja izbjegao je plaćanje taksi tako što su poreznicima naveli da potvrde traže kako bi ostvarili pravo na dječji doplatak.

Tko je oslobođen

Potvrdu o prebivalištu koju izdaje MUP moguće je izvaditi bez plaćanja pristojbi traži li se za ostvarivanje prava iz mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja te socijalne skrbi. Zakon od plaćanja pristojbi trajno oslobađa invalide Domovinskog rata, supružnike i djecu branitelja, progranike i izbjeglice te socijalno ugrožene građane čiji godišnji ukupni dohodak, uz drugu značajniju imovinu - štednju, nekretnine, vozila - ne prelazi 30 tisuća kuna godišnje.

>>I Porezna našla način za dodatnu zaradu, 40 kn za potvrdu za vrtić

Komentara 3

DU
Deleted user
08:32 19.03.2013.

Esdipijeva vrhuška je nasvirala poreze a la Skandinavija odnosno puk malo more brige oko toga je li u Finskoj bilo doista građanskog rata tijekom prošlog stoljeća, a daleko više porezne stope koje su enormne i na razini Švedske, Finske, Danske i Norveške. Eh, ali tamo je sve besplatno - od vrtića (4 djece na 1 tetu!) do staračkih domova pa zauzvrat ponešto i dobiju građani tih država. Kod nas pak samo traže papire i ti papiri se plaćaju - e da bi preko tih plaćenih papira se odredilo koliko će netko plaćati vrtić svom djetetu. I čemu služe tako visoki porezi!? Tome da se nakrme svi ti administrativni službenici koji osorno gledaju svakodnevno kako građani plaze pred njihovim šalterima. P.S. Zašto nitko ne piše o protupravnoj naplati pristojbi za osobne iskaznice, što je neki dan izbilo kao afera o kojoj se očitovao čak i Ranko Ostojić osobno jer je MUP uhićen na krivoj (zakonskoj) nozi?

DU
Dudo
08:53 19.03.2013.

Ako porezna misli zarađivati na ovim potvrdama na građanima konačno jer vrijeme za refornu porezne, očito imaju dosta viška ljudi pogptovo rukovoditeljskog kadra. U Hrvatskoj se vrši bespoštedna represija na građane.

VE
Velebit
10:05 19.03.2013.

Zašto niste pisali i nepišete kako upravo grad Zagreb naplačuje sve moguće i nemoguće pristojbe,počevši od matice rođenih,umrlih,oćemo malo o gradskom zavodu za katastar.O čemu vi pričate.Dole je jedan forumaš točno napisao zakon je donesen još 1996.godine,a to što se nije provodio to je drugi par cipela.Da skratim od države bi svi sve besplatno,al bu zato Banditos sve naplačival i sad bu on kakti velikodušno vratil roditeljima tu lovu.Da se zbljuješ koji licemjeri.A što je sa ostatkom Hrvatske gdje se vrtić plaća po 2 puta većoj cijeni nego u Zagrebu.Znam sad bute rekli prirez,bla,bla,bla po meni cijena vrtića bi trebala biti jednaka u cijeloj državi barem da na taj simboličan način potpomoći demografskoj obnovi lijepe naše a ne da nas je sve manje i manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije