Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saga vrtići

I Porezna našla način za dodatnu zaradu, 40 kn za potvrdu za vrtić

milan bandić (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
14.03.2013.
u 09:30

Žele li roditelji cijenu vrtića za jedno dijete plaćati po subvencioniranoj cijeni, administraciji moraju dati 144 kune! Uz 80 kuna za potvrdu o dohotku za oba roditelja, potvrda o prebivalištu stoji još 40 kuna, a rodni list 24 kune.

Peripetije pri predaji dokumenata potrebnih za ostvarivanje prava na olakšicu u cijeni programa vrtića nastavljaju se jer Porezna uprava tek odnedavno potvrdu o dohotku naplaćuje 40 kuna, a za potvrde o dohotku oba roditelja trošak je 80 kuna!

Još dva tjedna

Paradoks je tim veći što roditelji taj dokument ne moraju platiti ako od Porezne uprave traže isti dokument za neku drugu svrhu, primjerice za ostvarivanje prava na dječji doplatak. Dok smo jučer provjeravali provodi li svaka podružnica te odluke, dvoje roditelja u Poreznoj upravi Trešnjevka savjetovalo nam je da izmislimo razlog zašto tražimo potvrdu.

Tako roditelji, žele li da cijenu vrtića za jedno dijete plaćaju po subvencioniranoj cijeni, administraciji moraju dati 144 kune! Uz 80 kuna za potvrdu o dohotku za oba roditelja, potvrda o prebivalištu stoji još 40 kuna, a rodni list 24 kune.

Iz Porezne uprave nisu odgovorili zbog čega je pristojba na potvrdu o dohotku uvedena tek ove godine, ali su napomenuli da “u slučajevima kada se radi o građanima čiji dohodak, uključujući i dohodak supružnika, u protekloj i tekućoj godini ne prelazi iznos neoporezivog dohotka i koji nemaju druge značajnije imovine (nekretnine, štednju, motorna vozila i plovila), čija ukupna vrijednost ne prelazi 30.000 kuna i o čemu se daje pisani iskaz, primjenjuje opće oslobođenje iz članka 6. stavka 4. Zakona.”

Dodatne komplikacije pri predaji cjelovite dokumentacije imat će roditelji obrtnici ili oni koji obavljaju samostalnu djelatnost jer Porezna uprava još nije obradila završne račune, iako rok za predaju dokumentacije u vrtiće ističe za dva tjedna odnosno do 31. ožujka. Neslužbeno doznajemo da će poreznici izdati potvrdu, ali ne znaju na osnovi čega ako završni računi do tada neće biti gotovi.

Čemu svi ti dokumenti?

Ipak, najveći je paradoks nepovjerenje institucija jednih prema drugima. Djelatnici vrtića izlaze roditeljima ususret savjetujući im da potvrde o prebivalištu mogu biti starije od šest mjeseci kako bi uštedjeli novac. U Gradskom uredu za obrazovanje nismo dobili odgovor zašto su potrebni svi ti dokumenti.

>>Potvrdu za vrtić banke naplaćuju i 50 kuna

>Grad zove roditelje: Prijavljujte one s lažnim prihodima

Komentara 6

LJ
Little John
15:30 15.03.2013.

Vrtić bi trebao biti besplatan samo ako su oba roditelja zaposlena. Samo takvi pune drzavni proracun i oni ne mogu bez vrtica. Za ostale je to cisti luksuz.

TM
TM
09:57 14.03.2013.

Nemojte se buniti jer to je samo uskladjenje sa EVROPSKIM pravilima.(ali u Evropi su vrtici i skolski pribori besplatni.Potrebno vam je samo simbolicno kupiti torbu za knjige,a kod nas???????) Cisti lopovluk !!!

ME
Medici
10:17 14.03.2013.

Ovo je sramotno. Iako nemam dijete vrtićke dobi; ovo je čista pljačka. Ako imamo OIB - onda bi TREBALI imati sve. Svi bi trebali biti umreženi i teta u računovodstvu vrtića YX sa 5 klika mišem došla bi do svih podataka. Ova vlast, bilo gradska, bilo državna samo guli narod na čijoj grbači sjedi. A mi šutimo i trpimo. Gade mi se. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije