Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 14. TRAVNJA

Omiljeni filmski festival slavi 20. obljetnicu: Evo što će se za mjesec dana gledati u Zagrebu

Zagreb: U Kaptol Boutique Cinema otvoren festival dokumentarnog filma ZagrebDox
Marko Prpic/PIXSELL
18.03.2024.
u 16:30

Osim bogatog programa za gledatelje koji će se vrtjeti u dvoranama Kaptol Boutique Cinema, priprema se i ZagrebDox Pro koji se okreće dokumentarnim serijalima

Bloži se 20. izdanje ZagrebDoxa, koje će za manje od mjesec dana ugostiti niz hit filmova. Ove je godine prijavljeno 1700 naslova, a od toga njih 60 iz Hrvatske. Priča popularnog festivala koji je pokrenula skupina entuzijasta pod vodstvom Nenada Puhovskog započela je 2005. projekcijom "Bijelog dijamanta" slavnoga Wernera Herzoga, a tijekom godina postao je jedan od ključnih događanja za regionalnu, ali i svjetsku suvremenu dokumentaristiku.

– ZagrebDox je dosad pohodilo 350 tisuća posjetitelja, na gotovo 3000 projekcija prikazano je više od 2800 filmova, a ugostio je 6500 inozemnih i domaćih autora, profesionalaca i novinara – podsjećaju organizatori manifestacije koja se održava uz potporu Grada, Hrvatskog audiovizualnog centra, zaklade Kultura nova, Društva hrvatskih filmskih redatelja i zagrebačke Turističke zajednice.

Koji će naslov 14. travnja u Kaptol Boutique Cinema otvoriti festival još nije otkriveno, ali zna se da će na repertoaru, među ostalim, biti lanjski laureat iz Cannesa, film "Four Daughters" redateljice Kaouther Ben Hania koji je konkurirao i za Oscara. S nedavno završenog Berlinalea dolazi pak kontroverzan i dvama priznanjima nagrađen "No Other Land" zbog kojeg su autori dobivali prijetnje smrću, a prikazivat će se i norveški "A New Kind of Wilderness" redateljice Silje Evensmo Jacobsen koji je očarao žiri ovogodišnjeg Sundancea.

VEZANI ČLANCI: 

Gledat će se i film "Bottlemen" autora Nemanje Vojinovića koji je prošlogodišnji dobitnik Srca Sarajeva, a ne treba propustiti ni "1489", duboko intimističku osobnu priču Shoghakat Vardanyane. Osim bogatog programa za gledatelje koji će se u dvoranama Kaptol Boutique Cinema vrtjeti do 21. travnja, priprema se i ZagrebDox Pro koji se okreće dokumentarnim serijalima. Autori iz cijeloga svijeta prijavili su se za razvoj svojih projekata, a u pet dana pokušat će steći znanja i vještine relevantnih stranih i domaćih filmaša. 

VIDEO: Kušali smo delicije stranih radnika u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije