Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Rupe u oblacima"

Rijedak fenomen na zagrebačkom nebu zapanjio prolaznike: 'Što je sada ovo?'

Ivan Oškera/Istramet.hr
18.03.2024.
u 15:46

Da bi se formirala rupa u oblaku, potrebna je inicijacija procesa zvanog kristalizacija. To se može dogoditi spontano, ali je puno vjerojatnije kada postoji neki katalizator, npr. zrakoplov

Neobičan i rijedak meteorološki fenomen pojavio se jutros nad nebom iznad Zagreba. Kako piše portal Istramet.hr, oko 9:30 pojavile su se “rupe u oblacima”, poznate i kao fallstreak holes, koje su stvorile impresivan vizualni efekt na oblačnom pokrivaču. Fenomen je kamerom zabilježio Ivan Oškera. 

Rupe u oblacima su prilično rijetki meteorološki fenomen, piše Istramet, a javlja se unutar vrsta oblaka kao što su altocumulus i cirrocumulus. Ti se oblaci od kapljica vode koje su često na temperaturi ispod točke smrzavanja, ali su još uvijek u tekućem stanju, što se naziva prehlađenom vodom.

Da bi se formirala rupa u oblaku, potrebna je inicijacija procesa zvanog kristalizacija. To se može dogoditi spontano, ali je puno vjerojatnije kada postoji neki katalizator, npr. zrakoplov. Kako prolazi kroz oblak, njegovi motori, krila, ili sustav za uklanjanje leda mogu izbaciti čestice oko kojih može početi formiranje ledenih kristala.

Kada se kristalizacija jednom pokrene, kapljice vode brzo se počinju smrzavati i pretvarati u led. Ledeni kristali su teži od kapljica vode pa počinju padati prema dolje, povlačeći za sobom kapljice vode iz okolnog zraka. Kako ove kapljice vode isparavaju ili se kristaliziraju, one se pridružuju padajućim ledenim kristalima, čime se stvara veći prostor unutar oblaka koji izgleda kao rupa.

Foto: Ivan Oškera/Istramet.hr

Još jedan čimbenik koji doprinosi ovom fenomenu je Bergeronov proces koji opisuje kako ledeni kristali rastu na račun okolnih prehlađenih kapljica. Kako kristali leda rastu, oni dodatno pridonose efektu isušivanja zraka oko sebe, povećavajući veličinu rupe.

S obzirom na to da su oblaci često horizontalno slojeviti, padanje ledenih kristala stvara vertikalni “kanal” ili stupac unutar oblaka, koji izgleda kao rupa kada se gleda sa zemlje. Veličina tih rupa može biti impozantna, često dosežući nekoliko kilometara u promjeru. Cijeli tekst pročitajte na portalu Istramet.hr. 
 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar spica1
spica1
18:21 18.03.2024.

"Tvornica" u CERN-u radi punom parom!

PN
premda_nije
16:46 18.03.2024.

Još je vjerojatnije kad se određenim radiovalovima ili zračenjem to učini, zar ne?

DU
Deleted user
23:15 18.03.2024.

Bjezite u podrume , vanzemaljci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije