Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje Samoborski fašnik

Mi smo tim koji preuzima vlast

20.01.2016., Samobor - Sraka, Princ, Sudec i Fiskal pripremaju se za preuzimanje vlasti grada Samobora. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
23.01.2016.
u 11:18

Svake godine jednako (ne)uspješno Fiškal obrani Princa Fašnika.

Presudi mu uvijek isti Sudec, a sve satirično prati princeza Sraka. Scenarij koji već znamo napamet. No svaki put s drugačijim satiričkim prikazom društvenih i političkih zbivanja u Samoboru i zemlji. Cijele godine revno prate sve aktualnosti, bilježe sitne gegove, a kad dođe vrijeme da stupe na pozornicu, iz njih “eksplodira” cijeli niz šala koje nasmiju i one mrgodne. Četiri fašnička lika već godinama glume isti Samoborci. Nisu prošli nikakve audicije. Prije nastupa nemaju proba. U uloge se toliko užive da neki iz njih i ne izlaze.

A bilo je tih anegdota

Najdulje je u ekipi Štef Fiškal, glavni državni pravobranitelj slobodne Fašničke Republike Samobor.

– Moj je lik osmišljen prema stvarnom samoborskom odvjetniku s početka 20. stoljeća. Često je branio siromašne u unaprijed izgubljenim procesima i plaćao odštete iz svog džepa – kaže Mislav Maroević, inače vlasnik Radio Samobora. U 36 godina, koliko je Fiškal, u Samoboru je znao vidjeti fašničke ekipe iz Rijeke, Senja, Hvara, Ptuja, ali i Brazila. Dvojnika nema, pa ni kaskadera.

– Sve opasne scene izvodim sam – reći će, kao i ostala tri lika.

Princ Fašnik, zapravo Darko Kupres, nekad je izrađivao dekoracije za grad. Danas je u mirovini, no već 30 godina pleše u Folklornom ansamblu Mladost, jednako kao i Sudec, vatrogasac Zlatko Vrbančić. Anegdota u njihovih 12 godina staža bilo je toliko, dodaju, da ne mogu izdvojiti samo jednu.

– No, sjećam se da sam jednom uletio u birtiju u pauzi nastupa pa su mi gospođe dobacile da mi je ostala otprta “mesnica”. Odvratio sam im da je to slastičarnica – našalio se Kupres. Vrbančić se pak prisjetio kako je prije prvoga nastupa od prevelike treme danima imao želučane tegobe. – U glavi mi je bilo samo: hoću li uopće znati progovoriti? No, čim sam stupio na pozornicu, trema je nestala – kaže Vrbančić.

Sina dopeljala u kolicima

Legendarnu Ranku Novosel, najdugovječniju Sraku, prije 20 je godina naslijedila Đurđica Pleše Vujica, koja je i sina od malih nogu “navukla” na Fašnik.

– Svoj prvi rođendan proslavio je na pozornici, dopeljala sam ga u kolicima – kaže dodajući kako je često prepoznaju dok radi svoj posao komercijalistice.

– Nevjerojatno mi je to jer u kostimu Srake lice mi se uopće ne vidi. Skuže me po glasu ili po očima – zaključuje Đ. Pleše Vujica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije