Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legendfest

Lukavcem zavladale coprnice i mitska bića

Lukavec,LegendFest
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/30
31.05.2015.
u 11:00

Brojne predstave, izložbe, koncerti i radionice najviše su oduševile one najmlađe

Coprnice, moguti i razna druga mitska bića zavladali su jučer starim gradom Lukavcem kraj Velike Gorice, gdje je počeo drugi LegedFest – festival narodnih priča, mitova i legendi Zagrebačke županije i već prvog dana privukao velik broj posjetitelja.

Oni su, javlja Val kulture, uživali u brojnim predstavama, izložbama, koncertima i radionicama, koje su pak najviše oduševile one najmlađe. Na radionici filcanja vune, djeca su i sama napravila mitska bića prema pričama koje su ondje čuli. Jedna od njih je i ona o luskama, žirekima ili muskama, malim šumskim ljudima čudljive naravi koji će dobronamjerne koji zalutaju u šumi iz nje izvesti, a one zločeste povesti još dublje u šumu.

Priča je to koja će se uskoro naći i u knjizi profesorice književnosti Adele Barbić koja na LegedFestu vodi ovu radionicu.

- Više od deset godina radim s djecom i ona su mi znala dolaziti s pričama svojih baka o raznim likovima iz mitova i legendi, no uglavnom su to bili djelići priča koje sam počela bilježiti i istraživati kako bi ih povezala u cjelinu“ rekla je Adele i ispričala, djeci najzanimljiviju, legendu o Kašinskom zmaju koji je toliko velik da se proteže cijelom Medvednicom, glava mu se nalazi u Kašini, a rep u Svetom Ivanu Zelini i čiji udarci repom izazivaju potresu u cijelom Zagrebu.

Sličnih priča i legendi na festivalu neće nedostajati ni danas kada se nastavlja program ispunjen brojim sadržajima među kojima i nekoliko predstava. KUD Mičevec izvodi tako zanimljivu predstavu „Kipci s turovoga pola“, Teatar Tirena predstavu o čudnovatim bićima iz narodnih predaja ''Preko grma, preko trna“, a Ri tetar o suđenju vještici.

Festival se zatvara u 22 sata vatrenim spektaklom paljenja pet metara visoke coprnice Nikole Fallera, čemu prethode i vatreni show skupine Acrofunkers te vatreni performans Antonia Kordića.

>>U Lukavcu izradite i svoju vještičju metlu i prođite ispit za coprnice

>>Uskoro najmagičniji domaći festival – 2. LegendFest

Komentara 1

Avatar ivo587
ivo587
16:56 15.08.2015.

gluposti, coprnice su im kad su se naroljali vinca pa su izmišljali gluposti jer im j ebio dosadan život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije