Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 365 streljiva

Grički top neće ostati bez municije, i dalje ćemo znati kad je podne

grički top
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
14.01.2016.
u 09:26

Baruta bi trebalo biti dovoljno i top neće mirovati bude li se tko žalio u postupku javne nabave

Kako bi Grički top i ove godine mogao svakoga dana pucnjem označiti podne, Grad je raspisao javnu nabavu za 365 komada streljiva crnoga dimnog baruta.

Procijenjeni trošak nabave je 110 tisuća kuna, a u troškovniku je ograničena i buka koja ne smije nadmašiti decibele sadašnjeg pucnja iz topa. Podsjetimo, Grički top je jedna od zagrebačkih znamenitosti, nalazi se u Kuli Lotrščak, kamo je prenesen iz zgrade Hidrometeorološkog zavoda. Top svakoga dana pucnjem označava da je 12 sati, a prvi put je vrijeme na taj način označeno 1. siječnja 1877. godine na poticaj gradskog vijećnika Đure Deželića.

Top je mirovao cijelo vrijeme Prvog svjetskog rata te sve do 1928. Današnji top peti je po redu i dobiven je od JNA za Univerzijadu 1987. godine.

Obzirom na to da javna nabava u Gradu često kasni jer se događa da se netko od prijavljenih tvrtki žali na odabir druge, očekuje se da baruta, odnosno topovske municije u kuli, imaju dovoljno kako se ne bi dogodilo da top koji dan miruje. Sadašnji topnik na Griču Alem Tutundžić na tom je mjestu peta generacija topnika

>>Nizozemska TV snimala Zagreb: 'BUM! Nismo ni slutili da je Grički top tako snažan'

>>Upoznajte Alema. Svaki dan točno u podne opali iz Gričkog topa

Komentara 2

LO
lojtra1
13:25 14.01.2016.

Upućeniji znaju da barut za 365 dana tog topa realno ne košta niti 3000 kuna. Ugljeni prah, sumpor i mljeveni natrijev nitrat tehničke čistoće je sve što je "tobdžiji" potrebno a ima i ekonomičnijih rješenja tako da ne znam otkud im cifra 110000 kuna (preko 300 kuna po pucnju). Vjerojatno su u proračun uključili "kroatistiku".

OK
okus
09:56 14.01.2016.

Hvala Aleme. Lijepo je cuti nase staro " podne"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije