Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
centar slava raškaj

Gluhi violinisti pomiču granice klasične glazbe

11.06.2015., Zagreb Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raskaj. Sticenici doma odrzali zavrsnu priredbu povodom uspjesnog zavrsetka skolske godine. Na svecanoj priredbi djeca ostecenog sluha izveli koncert na violinama, a srednjoskolci poznat haka ples
Foto: Robert Anić/PIXSELL
12.06.2015.
u 18:00

Školarci s posebnim potrebama priredili povijesni koncert kojeg je inicirala violinistica Renata Novoselec.

Učenici su se popeli na pozornicu, uzeli violine, naklonili se i počeli svirati te sve zadivili, jer oni su, naime, gluhi! Radi se o školarcima iz Centra za obrazovanje Slava Raškaj koji su na svom prvom koncertu izveli tri skladbe, "Odu radosti", "Kad si sretan" i "Blistaj, blistaj, zvijezdo mala".

– Ovo je povijesni događaj u Hrvatskoj, ali je veoma bitan i u svjetskim razmjerima. Još nisam čula da su gluhe osobe održale koncert na klasičnom glazbalu – objasnila je violinistica Renata Novoselec, inicijatorica jučerašnjeg koncerta. Ova glazbenica iz Europskog Art Centra Jastrebarsko javila se u Centar s neobičnom idejom da gluhu djecu podučava sviranju.

– Želim pomicati granice, vjerujem da glazba može pomoći, a ova djeca su dokaz. Uistinu su čudo jer ono što su naučili ne bi ni mnogi s odličnim sluhom – kaže Renata Novoselec te napominje da su se djeca oduševila sviranjem. Kada vide da dolazi u školu, kaže, zatrče se prema njoj i samo što je ne sruše. A violinistica u Centar dolazi gotovo svaki dan, svira s djecom nekoliko sati, i to volonterski.

– Počeli smo vježbati prije mjesec dana, dakle ta djeca 11. svibnja nisu znala što je violina, a jučer su održala koncert – rekla je Renata Novoselec te napomenula da se uopće ne služi znakovnim jezikom, pa su se sporazumijevali i rukama i nogama. Ipak, ni to je nije spriječilo, a planira započeti program i sa slijepom djecom. U projektu je podržava i Slavica Jelić, ravnateljica Centra, koji trenutačno pohađa 500 djece s posebnim potrebama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije