Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstven krajolik

Otvorenje izložbe "Kaldere" Maje Šimunović u Galeriji SC

Kaldere
Foto: PR FOTO
1/6
17.05.2016.
u 13:27

Otvorenje izložbe „Kaldere“ umjetnice Maje Šimunović održat će se u petak, 20. svibnja u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena do 31. svibnja, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

 „Zauzimajući cijeli prostor Galerije, Maja Šimunović svojom instalacijom Kaldere preobražava jednostavan i poznat interijer u jedinstven krajolik. Premda inspiriran prirodnim oblicima, svaki zasebno oblikovan objekt, grupiran u svojevrsne otoke, naglašava svoj umjetan postanak. Instalacija dirigira kretanje u prostoru prigušenim svjetlom i krhkošću oblika, navodeći nas na razmišljanje ne samo o krhkosti umjetničkog djela nego i same prirode.“ ( iz predgovora, Kristina Stakor)

Oni dolaze je projekt čiji je cilj  promovirati mlade autore koji su tek (ili još nisu) napustili sustav Akademije te se upoznaju s novim sustavima i kodovima koje diktira umjetnička „scena" izvan nje. Ujedno, umjetnici na projektu rade s mladim povjesničarima umjetnosti i kustosima te zajednički realiziraju samostalne izložbe navedenih autora. Uz praktičan rad naglasak je na komunikaciji između mladih umjetnika i kustosa čime se razvija spona i mreža novih generacija te, nadamo se, i budući zanimljivi projekti.

A ovih dana u Zagrebu često možete čuti i vidjeti slogane „Uzmi i nosi!“, „Sve dam samo da ne prodam!“ kojima umjetnica Jelena Lovrec poziva građane da postanu dio njezine umjetničke akcije naziva „Želim bit' k'o Berber“. Jelenu možete susresti na različitim lokacijama grada kako zainteresirane prolaznike dariva svojim radovima.

Akcija traje do isteka zaliha, a rezultat možete pogledati na izložbi u Galeriji SC koja će se otvoriti 3. lipnja 2016. godine.

„Shvatila sam da je krajnje vrijeme da stvari uzmem u svoje ruke. Točnije, da ih stavim u tuđe. Radovi koje sam godinama stvarala, a koji su bili skladišteni na raznim mjestima, daleko od pogleda, sada su dostupni svima. Postavljam ih na razna mjesta u gradu i nudim prolaznicima da odaberu one koji im najviše odgovaraju. Ovo nije bila laka odluka, ali svakako najlakši način da svi moji radovi pronađu novi dom, dobiju novu priliku da ponovo zažive i budu ono što jesu. Za mene najljepši način da „uđem“ u svako kućanstvo i postanem prisutna ko' Berber. Na kraju svi profitiramo. Umjetnost direktno i neposredno komunicira sa svima, a svi zajedno slažemo jednu novu priču.“ (Jelena Lovrec)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije