Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rendez-vous

Osim na Ljetne igre, festival ide i u Motovun, Pulu, Vukovar...

rendez vous
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/2
21.07.2015.
u 14:59

U Dubrovniku će od 25. srpnja do 13. kolovoza biti postavljena i izložba fotografija Marca Ribouda pod nazivom Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet

Ovoga tjedna Rendez-vous festival donosi nekoliko izložbi te kazališnih i filmskih događanja. Tako se sinoć na Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno izvela predstava Elementarne čestice nastalu prema istoimenom romanu Michela Houellebecqa. Scensku adaptaciju napravio je Velimir Grgić, a režirao je Ivica Buljan, a predstava će se moći pogledati i sljedeća tri dana. Roman Elementarne čestice „razotkriva samu srž ljudskosti“ i dosad je preveden na više od trideset jezika. Djelo ovog kontroverznog i nagrađivanog francuskog romanopisca i pjesnika postao je nihilistički klasik, a za njega je Houellebecq nagrađen i Međunarodnom književnom nagradom IMPAC Dublin.

U Dubrovniku će od 25. srpnja do 13. kolovoza biti postavljena i izložba fotografija Marca Ribouda pod nazivom Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet. Uz 15 najpoznatijih djela ovog proslavljenog, danas 92-godišnjeg fotografa koji je radio za Magnum i autora brojnih knjiga i monografskih izdanja, hrvatskoj će se publici predstaviti i 30 fotografija koje je snimio upravo u Hrvatskoj za vrijeme svog boravka 1953. godine.

Ove godine Francuska je zemlja partner jednoga od najpopularnijih filmskih festivala jugoistočne Europe, Motovun Film Festivala, koji se od 26. do 29. srpnja održava u sklopu Rendez-vousa. Poseban je naglasak festivalskog programa na francuskoj kinematografiji i kulturi. U različitim će se sekcijama prikazati nekoliko francuskih filmova i održati koncert pariškog benda Joke. Gledatelje očekuje zanimljiv film Jacky u kraljevstvu žena francuskog stripaša i satiričara te bivšeg suradnika Charlie Hebdoa Riada Sattoufa, zatim Ljubav Gaspara Noea i Mali Quinquin Bruna Dumonta, dok glavni retrospektivni program pod nazivom Brutalni Francuzi donosi izbor filmova autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali “novi francuski ekstremizam”, a uključuje radikalne rane radove nekih od najvećih redatelja današnjice kao što su Leos Carax, François Ozon i Claire Denis.

U Motovunu posjetitelji također mogu razgledati izložbu "Glumice" Kate Barry koja obuhvaća 25 fotografija, portreta francuskih glumica, od najpoznatijih zvijezda do glumica mlade generacije. Kate Barry, kći glumice i pjevačice Jane Birkin i skladatelja Johna Barryja, savršeno je znala uhvatiti ono najosobnije u svakoj od glumica, nevidljivo na fotografijama iz medija, kako bi postigla suptilan izraz duboke intimnosti. Nakon Motovuna izložba od 31. srpnja do 23. kolovoza seli u Medijateku Francuskog instituta u Zagrebu, a potom od 25. kolovoza do 14. rujna u Hrvatski dom Vukovar gdje će se moći razgledati u sklopu Vukovar Film Festivala.

Prije Glumica u Vukovaru nas od 21. srpnja do 29. kolovoza u Galeriji Oranžerija očekuje izložba Zamisli Francusku – Fantastično putovanje mlade francuske umjetnice Maie Flore koja u svojim fotografijama tematizira francusku kulturnu baštinu i propituje granice stvarnoga i imaginarnoga.

U istarskom gradiću Svetvinčentu 25. srpnja ljubitelji plesa moći će, u izvedbi studenata plesača Pariškog konzervatorija, pogledati plesnu predstavu Sunset Sorell, duet poznatog francuskog koreografa Jean-Claudea Gallotta. Ženska verzija originalnog dueta Sunset Fratell iz 2006. godine primjer je Gallottine kontinuirane inspiracije ljudskim odnosima i životnim pričama koje često nose izrazit emocionalni naboj. Obilježje njegova stila kombinacija je klasičnog i suvremenog, apstraktnog i zaigranog, uz tipičnu energičnost i dinamičnost. 

Sa 62. izdanjem Pulskog filmskog festivala, koji se održava od 18. do 25. srpnja, počinje sezona ljetnih filmskih festivala. U sklopu Međunarodnog programa glavni je predstavnik ovogodišnji dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Cannesu, Dheepan, Jacquesa Audiarda. Francuska se, osim navedenim, u natjecateljskom dijelu Međunarodnog programa predstavlja i dugometražnim filmovima The Summer of Sangalie, Alantea Kavaitea (Litva, Francuska, Nizozemska) te The Lobster, Yorgosa Lanthimosa (Grčka, Velika Britanija, Irska, Nizozemska, Francuska). U tradicionalnom festivalskom programu za djecu Pulica prikazat će se dugometražni film The Song of the Sea, Tomma Moorea (Irska, Danska, Belgija, Luksemburg, Francuska), dok su odabrani kratkometražni francuski filmovi Elephant and the Bicycle, Olesya Shchukina i The Mitten, Clementine Robach.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna 2015. diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnoga karaktera koji obuhvaća više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program objedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije