Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje knjige razgovora Elene Cvetkove

Novinari nisu samo kroničari zbilje

20.12.2016.
u 11:54

U muzeju Mimara u srijedu 21. prosinca u podne biti će predstavljena knjiga Elene Cvetkove

Gotovo četiri desetljeća provela je povjesničarka umjetnosti Elena Cvetkova u Večernjem listu kao nezamjenjiva likovna kritičarka i novinarka koja je intervjuirala na stotine umjetnika. Čak 117 intervjua objavljenih uglavnom u Večernjem listu od 1962. do 2001. godine sada je ukoričeno u monumentalnoj knjizi “Intervjui. Četiri desetljeća s umjetnicima hrvatske likovne scene”, koju će Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske predstaviti ove srijede u podne u Muzeju Mimara.

“Ništa, pa ni najkompetentnija povijesnoumjetnička interpretacija iz pera autoritativnih znalaca, nema vjerodostojnost umjetnikove izvorne riječi izgovorene u intervjuu”, napisala je u predgovoru likovno odlično oblikovane knjige njena urednica, ugledna povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski koja je iz obilja tekstova Elene Cvetkove trebala izabrati materijal koji ima iznimnu dokumentarističku i publicističku vrijednost.

– Kada sam pogledala izbor razgovora Ivanke Reberski, postala mi je jasna njena namjera. Prvi je put netko u novinarskim intervjuima prepoznao potencijal za buduća znanstvena istraživanja. Tko želi upoznati hrvatsku umjetnost u drugoj polovici 20. stoljeća, sada može koristiti živu riječ umjetnika. Nitko ne može definirati umjetnost kao umjetnici. Uzmite samo riječi tada mlade Marije Ujević o Krleži – kaže Elena Cvetkova.

– Za novinske tekstove voli se reći da traju samo jedan dan. Istina, mi smo i kroničari zbivanja, ali nam se ovom knjigom priznaje i da naši tekstovi imaju trajnu vrijednost i relevantnost te da nisu samo efemerna pojava – kaže Elena Cvetkova.

U knjizi su tako objavljeni razgovori sa slikarima, kiparima, arhitektima, grafičarima, dizajnerima, keramičarima, ilustratorima i fotografima koji su obilježili hrvatsku likovnu scenu u drugom dijelu 20. stoljeća.

Zna se da dobrog intervjua nema bez dobre fotografije. Stoga su stalni suradnici Elene Cvetkove bili fotografi Pavao Cajzek, Božidar Kelemenić i Drago Lipić, a u knjizi su objavljene i fotografije Darka Bavoljaka, Gorana Vranića, Davora Višnjića, Drage Havraneka, Darka Strossera, Hrvoja Sarića i Branka Balića.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije