Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virtualni muzej Dotrščina

'Ledena kiša' Slavena Tolja predstavljena u Zagrebu

Slaven Tolj
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
22.09.2014.
u 16:24

Toljev rad se sastoji od stabala polomljenih tijekom ledene kiše u Gorskom kotaru u veljači ove godine, dopremljenih i posađenih na ulaz u spomen-park gdje predstavljaju mrtvu šumu i podsjećaju na masovna stradanja tijekom Drugog svjetskog rata

Memorijalna intervencija "Ledena kiša" Slavena Tolja otvorena je danas u spomen-parku Dotrščina u Zagrebu u sklopu Documentinog projekta Virtualnog muzeja, piše HRT.

Toljev rad se sastoji od stabala polomljenih tijekom ledene kiše u Gorskom kotaru u veljači ove godine, dopremljenih i posađenih na ulaz u spomen-park gdje predstavljaju mrtvu šumu i podsjećaju na masovna stradanja tijekom Drugog svjetskog rata. 

Oko tri tisuće nedužnih ljudi tijekom Drugog svjetskog rata stradalo je na tom mjestu jer su bili Židovi, Srbi, antifašisti, kazala je voditeljica Documente Vesna Teršelič. Ona je zamjerila prosvjetnim vlastima da mladi nemaju gdje naučiti o stradanjima, jer o njima govori u svega nekoliko paragrafa u školskim udžbenicima. 

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji kroz različite intervencije traži svoju publiku i razvija kulturu sjećanja na povijesna stradanja. Slaven Tolj (1964.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Svoj rad artikulira u više polja umjetnosti, uključujući performans. Djeluje i kao kustos te dugogodišnji voditelj Art radionice Lazareti u Dubrovniku.  

Spomen-park Dotrščina najveći je zagrebački gradski park i mjesto najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijeno je tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.  

Na uređenju spomen-parka Dotrščina sudjelovali su neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. Od 2012. na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina.

>> Slaven Tolj predstavlja svoju "Ahilovu petu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije