Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46 REMEK DJELA

Izložbu 'Velazquez' u Beču otvorili austrijski predsjednik i španjolska kraljica

Las meninas
Las Meninas, by Diego Velázquez, from Prado in Google Earth
28.10.2014.
u 07:26

Španjolska kraljica Letizia je u prigodnom govoru u nazočnosti 180 posebnih uzvanika i 24 strana veleposlanika Velazqueza nazvala "velikim genijem povijesti umjetnosti“, koji je slikao scene od povijesnog i kulturnog značaja.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer i španjolska kraljica Letizia otvorili su sinoć velebnu izložbu remek djela slavnog španjolskog slikara  Diega Velazqueza  u Muzeju povijesti umjetnosti (KHM) u Beču. Izložbeni postav čini 46 ulja na platnu, od kojih je šest iz fundusa bečkog KHM-a, a ostatak su posudbe iz brojnih europskih i svjetskih muzeja i galerija, uglavnom madridskog muzeja Prado, londonske National Gallery i bostonskog Museum of Fine Arts.

Riječ je o Velazquezovim djelima različitih tema: povijesnih, vjerskih, mitoloških i onih običnih iz svakodnevnog umjetnikovog života. Izložba je postavljena u nekoliko cjelina, od Velazquezovih ranih seviljskih radova preko portreta španjolskog kralja i njegove djece koji su postavljeni u središte izložbe do portreta kraljevske dinastije te autoportreta, mitova i bajki. Izloženi su i umjetnikovi radovi koji su nastali pod utjecajem talijanskih slikara, posebno Tiziana. Jedan od njih je i poznata "Uspavana Venera“.

Na izložbi posebnu pozornost plijeni reprodukcija remek-djela europskog baroka, slavna "Las Meninas“ (Dvorske dame), čiji original madridski Prado ni za koju svotu osiguranja ne ispušta iz ruke, kao i portreti infante Margarite Tereze, kralja, dvorjana, Vodonoše iz Seville, dva autoportreta, te ostala poznata umjetnikova ulja na platnu. 

"Velazquezova izložba vrhunac je izložbi u povijesti KHM-a i prva izložba na njemačkom govornom području posvećena tom španjolskom slikaru“, rekla je glavna direktorica KHM-a Sabine Haag, istaknuvši kako je to "fulminantan završetak španjolske izložbene trilogije“, koja je 2001. godine počela s El Grecom i nastavljena 2005. s Goyjom.

Kuratorica izložbe Sylvia Ferino-Padgen je rekla kako izložba daje "sveobuhvatan uvid u raznovrsni majstorski slikarski opus tog slikara 17. stoljeća, koji nije slikao samo portrete“, ustvrdivši kako se izložba ne bi mogla ostvariti bez izuzetne pomoći madridskog Nacionalnog muzeja Prado.

Španjolska kraljica Letizia je u prigodnom govoru u nazočnosti 180 posebnih uzvanika i 24 strana veleposlanika Velazqueza nazvala "velikim genijem povijesti umjetnosti“, koji je slikao scene od povijesnog i kulturnog značaja.

Izložba je otvorena do 28. veljače 2015. godine, a 29 siječnja iduće godine u Beču će, vezano uz Velazquezovu izložbi biti održan prigodni znanstveni simpozij. Austrijski mediji su Velazquezovu izložbu najavili kao "raritetnu likovno-umjetničku poslasticu“. 

>> Davor Vuković slikarstvom užitaka očarao Bečane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije