Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijuni na otpadu

Zbrinjavanje olupina automobila zavadilo kraljeve smeća

\'poslovni....zagreb....31.03.2006.  jankomir....tvrtka c.i.o.s. za reciklazu otpada.....petar pripuz snimio:Dalibor Urukalovic\'
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
26.02.2011.
u 08:30

U središtu bitke za stare olupine automobila trenutačno je vlasnik pulske tvrtke Jadran-metal Edi Pavletić koji je krenuo u otvoreni rat s glavnim i najvećim kraljem otpada u Hrvatskoj Petrom Pripuzom, direktorom i suvlasnikom Grupe CIOS.

Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj zaratilo je glavne aktere iz te djelatnosti koja je posljednjih pet godina doživjela pravi procvat i kraljevima smeća donijela milijunske zarade.

Dvije eksplozije

U središtu bitke za stare olupine automobila trenutačno je vlasnik pulske tvrtke Jadran-metal Edi Pavletić koji je krenuo u otvoreni rat s glavnim i najvećim kraljem otpada u Hrvatskoj Petrom Pripuzom, direktorom i suvlasnikom Grupe CIOS. Pavletić je u zadnjih pet godina na smeću uprihodio oko 25 milijuna eura, a Pripuz čak 544 milijuna eura! Pavletić tvrdi da se njegovu tvrtku Jadran-metal uništava na račun tvrtke Cezar, jedne od tvrtki iz Grupe CIOS.

– Uzeli smo odvjetnike i kazneno ćemo prijaviti bivšu ministricu za zaštitu okoliša Marinu Matulović-Dropulić, državnog tajnika Nikolu Ružinskog i bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea. Prijavit ću ih za zloporabu položaja i ovlasti jer sumnjam da je Jadran-metal žrtva organiziranih radnji kako bi monopol na tržištu imala zagrebačka tvrtka Cezar – kazao nam je Pavletić, čiju je tvrtku Jadran-metal nedavno češljala inspekcija zaštite okoliša, a on tvrdi da je inspekcija stigla na prijavu tvrtke Cezar.

Pavletić kaže da se Jadran-metal zbrinjavanjem otpada bavi već više od pola stoljeća, no kad je Fond za zaštitu okoliša prije nekoliko godina raspisao natječaj za koncesije za zbrinjavanje otpadnih vozila, jedinu koncesiju za tu djelatnost dobila je tvrtka Cezar.

– Koncesiju je na 10 godina dobila samo tvrtka Cezar, koja dobiva iz Fonda dodatnih 1,70 kuna naknade po kilogramu otpadnih vozila. Znači, Cezar dobiva milijune godišnje, pa ćemo u našoj prijavi tražiti i da nam se nadoknadi šteta od 10 do 12 milijuna kuna, koliko bismo imali da smo i mi dobivali naknadu – kaže direktor Jadran-metala te dodaje da ta djelatnost vrvi nezakonitim radnjama. Pavletić navodi i da Cezar sklapa potkoncesijske ugovore što je, smatra, protuzakonito. Pavletić sumnja i da dvije velike eksplozije u posljednje dvije godine u Jadran-metalu nisu slučajnost te izražava strah da je i to dio pokušaja uništavanja Jadran-metala. Petar Pripuz za Pavletićeve optužbe kaže da su neutemeljena prozivanja. Kaže da bivšu ministricu Matulović-Dropulić ne zna ništa više od bilo kojeg drugog ministra i da su se jednom susreli u širem krugu ljudi. Na istoj je razini poznavanja, kaže Pripuz, i s Ružinskim i Mladineom.

Češljaju obje tvrtke

– U svoja smo postrojenja uložili znatna sredstava i odavno radimo po zapadnoeuropskim kriterijima – kaže Pripuz. Ne zna je li Cezar prijavio inspekciji Jadran-metal, ali priznaje da inače znaju prijavljivati druge tvrtke koje ne rade po zakonu, pa je moguće da su prijavili i Jadran-metal. Pripuz priznaje da je drugoj tvrtki iz Grupe CIOS, Metis zbrinjavanje olupina, dao Cezar u potkoncesiju, ali uz napomenu da su u tu tvrtku uložili 110 milijuna kuna i zaposlili 170 ljudi.

U Ministarstvu zaštite okoliša, u kojem je Ružinski državni tajnik, kažu da Jadran-metal nije dobio koncesiju za obradu i oporabu otpadnih vozila jer nije ispunio tehničko-tehnološke uvjete te da plan i godišnji operativni program nije odgovarao uvjetima gospodarenja otpadnim vozilima propisanim Pravilnikom. Jadran-metal imao je pravo žalbe, kažu, ali to nije iskoristio. Inspekcija je, navode, bila i u tvrtki Metis i nije našla ništa problematično, a u Jadran-metalu inspekcija je trenutačno prema prijavi nevladine ekološke udruge Zelena Istra zbog zagađenja zraka. Matulović-Dropulić kazala nam je samo neka je Pavletić prijavi i da nema što reći na to jer Pavletića i ne poznaje.

Bitka za smeće vodi se i oko PET ambalaže pa je tako Zoran Gobac, vlasnik tvrtki koje oporabljaju plastičnu ambalažu, optužio kraljicu PET ambalaže Barbaru Bešenić da ga želi uništiti. Iste optužbe idu i u suprotnom smjeru.

Komentara 17

TO
Toma2
08:45 26.02.2011.

Pripuz je kriminalac i naravno da je kao takav ili podmazao ili prijetio da ostvari ciljeve. Dropulićki je naravno novac bio ok pa do pretnji, ucjena i slično nije moralo doć. Gospodine iz Jadran metala držte se. Ovakvi kriminalci nisu za život izvan rešetaka osim s metkom u čelu.

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
08:34 26.02.2011.

nisu interesantni,sada smo svi u politici i prosvjedima

UK
Ugo Kajvez
08:35 26.02.2011.

Dropulička - jedna od rak rana današnje hrvatske ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije