Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovisnost

Zastrašujuće fotografije raka i u Hrvatskoj?

'An illustration obtained by Reuters shows a proposed model of a cigarettes pack in this April 7, 2011 file photo. Australia's highest court will rule on the world's toughest anti-cigarette marketin
Foto: Reuters
1/3
18.08.2012.
u 19:10

Dosjetljivi pušači strašnim slikama mogu doskočiti tabakerom i etuijem, što je dobra prilika još domišljatijim trgovcima

Još do jučer činilo se da su zastrašujuće fotografije raka pluća ili usne šupljine na kutiji cigareta – koje će slijedom prihvaćenog zakona u Australiji ondašnje pušače pokušati odvratiti od te ubojite ovisnosti – dovoljno daleko da bi se hrvatskih pušača ticale. Vijest netom pristigla iz Europske komisije ipak će ih natjerati da australskom presedanu pridaju više pažnje nego što su to, barem zasad, planirali.

Prijetnja zdravlju

Naime, osim što donošenje sličnog zakona razmatraju i Novi Zeland, Indija, Velika Britanija i neke američke savezne države (i to je daleko, koga briga!), iz EU su upravo objavili da će već na jesen objaviti nacrt izmijenjenog zakona iz 2001., pa je "moguće da će se pooštriti odredbe koje se odnose na pakiranje cigareta".

– Raspravljamo o mnogim stvarima, uključujući uvođenje jednostavnog, bezličnog pakiranja. Druga opcija su pakiranja sa slikama raka usta i pluća – izjavio je u četvrtak glasnogovornik Europske komisije Antonio Gravili, a prenio Reuters.

Zastrašujuća prognoza Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prema kojoj će cigarete do 2030. ubijati čak osam milijuna ljudi svake godine – ako vlade ne ukrote galopirajuću ovisnost prevencijom u zdravstvu i strožom legislativom – natjerala je tako i Bruxelles da se ozbiljno pozabavi tom problematikom. Prema podacima WHO, u svijetu puši oko 1,3 milijarde ljudi, većinom u razvijenim zemljama. Gdje smo u svemu tome mi?

Već 1. srpnja 2013., u trenutku pristupanja u EU, s "jednom od najvećih prijetnji zdravlju čovjeka s kojom se svijet suočio" suočit će se i Hrvatska, po svemu sudeći, i putem zastrašujućih fotografija na kutijama cigareta. Razloga za to ima napretek, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji iznosi podatak da u prvom razredu gimnazije svaki peti dječak i svaka peta djevojčica puše svakodnevno.

Nakon što je većina europskih zemalja zabranila pušenje u javnim prostorima, muke po pušačima nastavljaju se, tako, svom žestinom. Osim fotografija pluća u raspadanju, hrvatski će zakonodavac u borbu protiv pušenja i maslinastozelenim dizajnom, čiji odabir nije slučajan jer studije pokazuju kako je ta nijansa ljudima izrazito odbojna. Čini se, naime, da dosadašnji "saveznik" u borbi protiv pošasti – natpisi poput "Pušenje može usporiti krvotok i prouzročiti impotenciju", "Pušenje šteti u trudnoći" i "Pušenje može oštetiti spermu" – nisu bili dovoljno žestoki da ikoga odvrati od pušenja.

Ne boje se ni poskupljenja

Tome u prilog ide i statistika. Ministar zdravlja Rajko Ostojić nedavno je upozorio da je svaka treća odrasla osoba u Hrvatskoj pušač te da od posljedica pušenja godišnje (i dalje) umire devet tisuća ljudi. Stoga se teško oteti dojmu da nema tog grafičkog rješenja koje će pasioniranog pušača odvući od omiljena poroka, a mnogi se kunu da u tome neće uspjeti ni "luđačkom" cijenom duhanskih proizvoda o kojoj se sve glasnije govori, kamoli prizorima raspadnutih usana.

Dovitljivi pušač uvijek će tome doskočiti kakvim etuijem ili zgodnom tabakerom, u čemu će još dovitljiviji trgovci pronaći sjajnu priliku za dobar biznis.

Ključne riječi

Komentara 29

BL
blackmore
20:21 18.08.2012.

Ovo su price za malu djecu,jer kao neka drzava se boji za zdravlje svojih gradjana. Ako je to tako zabranite prodaju cigareta???? A sto je onda sa zaradom od poreza??? Ja sam pusac i pusit cu dok mi onaj drugi dize

KO
komicr
20:49 18.08.2012.

zastrašujuće slike i razne poruke o štetnosti pušenja na kutijama cigareta....s jedne strane država tj. ministarstvo zdravlja brine o zdravlju nacije......s druge strane ministarstvo poljoprivrede daje poticaje za proizvodnju/sadnju duhana.....s treće strane ministarstvo financija opandrči osim sveprisutnog PDV-a i raznaa dodatna davanja na cigarete (slično kao na alkohol)......pa kad malo to pogledaš, običan čovijek se zapita: Tko tu koga j.....be ?????

MI
mightymraz
20:17 18.08.2012.

Ovisnik o cigaretama ce kupiti tu kutiju staviti je u djep i pusiti normalno... Oni s nesto vise straha ce prebaciti pljuge u neku tabakeru..... A jako jako mali broj ce se odluciti na prestanak pusenja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije