Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTUPAK PROTIV NJEGA OBUSTAVLJEN

Za što je EPPO teretio Horvata? Sumnjali su da je njegova tvrtka nezakonito zaradila pola mil. eura

Uhićen  Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa iz Donjeg Kraljevca
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
05.07.2023.
u 14:03

Horvat je bio osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi

Međimurski poduzetnik i osnivač tvrtke Tehnix Đuro Horvat, osumnjičen u nedavnoj korupcijskoj aferi Sortirnica, preminuo je u 80-godini, potvrdio je za Hinu Horvatov odvjetnik Ante Župić dodajući kako se postupak u odnosu na njegovog branjenika obustavlja.

Horvat je, zajedno s bivšom pročelnicom za komunalni sustav Grada Rijeke Irenom Miličević, nekadašnjom direktoricom KD Čistoća Rijeka Jasnom Kukuljan, savjetnikom za kapitalne investicije u riječkom gradskom Odjelu za komunalni sustav Eddyjem Ropcem te čakovečkim poduzetnikom Darkom Žagarom bio osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi.

Uz Horvata, istragom Europskog ureda javnog tužitelja (EPPO) obuhvaćena je i njegova tvrtka Tehnix koja se sumnjiči da je na štetu Kohezijskog fonda EU i hrvatskog proračuna nezakonito zaradila preko pola milijuna eura.

VEZANI ČLANCI: 

EPPO je ranije izvijestio da je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio blokadu bankovnog računa osumnjičene tvrtke, odnosno "određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi". Tužiteljstvo zbog životne dobi i zdravstvenog stanja nije zatražilo pritvor za Horvata koji se od početka postupka branio sa slobode.

EPPO je ranije priopćio da je istragu pokrenuo na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji sumnja da su nezakonitosti trajale od travnja 2016. do travnja prošle godine.

EPPO: Horvatovoj tvrtki osiguran privilegiran položaj na natječaju

Za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu grada europsko tužiteljstvo sumnja da su poduzeli niz radnji potrebnih da se Horvatova tvrtka odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, po neosnovano uvećanim cijenama.

Procijenjena vrijednost projekta, podsjetili su, bila je 3,6 milijuna eura, sufinanciranih iz Kohezijskog fonda s 85 posto prihvatljivih troškova.

Nakon zaključenja dva ugovora o izradi projektne dokumentacije službene osobe obuhvaćene istragom, dodaju, "dopustile su odabranom društvu da kreira dio projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na izgradnju pogona za sortiranje te da definira cijenu svih radova nužnih za određivanje procijenjene vrijednosti planirane javne nabave".

VEZANI ČLANCI: 

Na taj je način Horvatovoj tvrtki osiguran privilegirani položaj u odnosu na ostale, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 506 tisuća eura. Uz to, nakon raspisivanja otvorenog postupka javne nabave, "osumnjičena tvrtka dobila je mogućnost odgovaranja na zahtjeve za pojašnjenja i izmjene, koje su postavljali zainteresirani gospodarski subjekti vezano za pitanja tehničke prirode".

Tim se odgovorima trebao stvoriti dojam da postoje tehnički razlozi za uporabu spornih strojeva i povezane tehnologije i prikriti očigledno pogodovanje osumnjičenom trgovačkom društvu, istaknulo je tužiteljstvo.

Smatraju i da su pri tome službene osobe obuhvaćene istragom zanemarivale sva upozorenja svojih kolega koji su ukazivali na neprihvatljivost predmetnih odgovora i moguće posljedice za Grad Rijeku i sve uključene osobe, uključujući administrativne i kazneno-pravne sankcije.

VIDEO Tko je Đuro Horvat? Europski tužitelji ga sumnjiče zbog malverzacija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije