Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 80. godini

Preminuo je Đuro Horvat, vlasnik firme Tehnix

Vjeran Žganec Roguilja/PIXSELL
05.07.2023.
u 12:42

Rođen je 1943. godine u Draškovcu, a nakon studija ekonomije 25 godina bio je voditelj proizvodnje u tvornici Rade Končar u Donjem Kraljevcu. Godine 1991. osnovao je kompaniju Tehnix.

U 80. godini preminuo je poduzetnik Đuro Horvat, osnivač i direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Rođen je 1943. godine u Draškovcu, a nakon studija ekonomije 25 godina bio je voditelj proizvodnje u tvornici Rade Končar u Donjem Kraljevcu. Godine 1991. osnovao je kompaniju Tehnix.

VEZANI ČLANCI:

Dobio je velik broj nagrada za inovacije na području zaštite okoliša, proglašen je i poduzetnikom godine, a Tehnix je postala jedna od najjačih tvrtki na području zaštite okoliša i gospodarenja otpadom u ovom dijelu Europe. Nominiran je u uži izbor za četiri najbolja svjetska EY poduzetnika.

U travnju ove godine bio je uhićen zbog sumnji u zlouporabu položaja u slučaju izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi pokraj Rijeke. Optužbe je odbacio, tvrdeći da su montirane. Pušten je ubrzo iz pritvora. Već je tada bio lošeg zdravstvenog stanja. Iza sebe je ostavio suprugu Mariju i dvojicu sinova, Željka i Dubravka.

U odgovoru na optužbe Horvat je preko odvjetnika naveo da je sortirnicu kod Rijeke u cijelosti izgradila tvrtka Tehnix s njime kao izumiteljem najsuvremenije ugrađene opreme. Istaknuo je da je vlasnik patentnog prava za obradu otpada, sortirnicu te mu je njemački nacionalni institut izdao certifikat o pozitivnoj tehnologiji za reciklažu komunalnog otpada.

VEZANI ČLANCI:

Naveo je i da su mu u istražnom zatvoru u 23.30 sati dali dokument koji je potpisao pod prisilom, uz napomenu da neće izaći iz zatvora najmanje tri mjeseca ako ne potpiše. Na optužbe da je tvrtka digla cijenu za sortirnicu 30 posto, naglasio je da su od 2016. do 12. mjeseca 2020. godine plaće u kompaniji rasle 46 posto, a cijena materijala najmanje 15 posto.

Tehnix ima oko 500 zaposlenih, a Horvat je često isticao da su za snagu i uspjeh kompanije zaslužni upravo zaposlenici. Kao direktor uveo je u tvrtku tzv. moralni kapitalizam, pomirivši, kako je govorio, privatni interes i javno dobro.

– Mnogi govore da su moralni kapitalisti obični demagozi, prodavači magle i slično, no ja se s tim ne slažem. Upravo suprotno, uvjeren sam da svatko od nas, na svakome mjestu može svojim društveno odgovornim ponašanjem i osobnim doprinosom uvelike potaknuti rast općeg dobra i stanja društva. S poduzetničkog stajališta, moralni kapitalizam preporučujem svima kojima je stalo do koncepcije dugoročno održivog razvoja – rekao je.

Video: Tko je Đuro Horvat?

 

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Bell940
Bell940
14:45 05.07.2023.

Ljudina i pol, RIP

NO
Nordik
12:57 05.07.2023.

Jedan od rijetkih velikih poduzetnika koji nije mrknuo socijalističku tvornicu, sve stvorio od nule.

DU
Deleted user
14:37 05.07.2023.

Koliko udjela u tome imaju hapšenja i postupci DORHa. Znaju da se osobe starije dobi(75) ne smiju zatvarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije