Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Bankomat

Za Protegom raspisana tjeralica, on najavio povratak u Zagreb

josip protega
Arhiva VL
01.01.2010.
u 19:10

Iako se spominjalo da je HPB milijunske kredite davao po političkim direktivama, zasad nije spomenuto nijedno konkretno ime

Josip Protega, predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke i prvoosumnjičeni u akciji Bankomat kojeg USKOK sumnjiči za udruživanje radi počinjenja djela te zloporabe položaja i ovlasti “teške” najmanje 170 milijuna kuna, još uvijek je na skijanju u Austriji.

No, hrvatska je policija za njim raspisala međunarodnu tjeralicu, o čemu je odmah obaviještena i austrijska policija. Na temelju te tjeralice, ako ga pronađe, austrijska policija Protegu odmah može i uhititi.

Što će u ćeliji za blagdane?
Iz izvora bliskih Protegi danas smo, pak, doznali da se javio prijateljima i najavio im da se sa skijanja vraća u subotu – u Hrvatsku.

U međuvremenu, Krešimir Devčić, sudac istrage na zagrebačkom Županijskom sudu, odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Istražni zatvor određen je i ostalim osumnjičenima iz akcije Bankomat – Ivanu Sladonji, članu uprave HPB-a, Mariju Kiriniću, glavnom financijskom direktoru i predsjedniku kreditnog odbora, te korisnicima kredita Borisu Šimuniću, Oliveru Beideneglu, Svetomiru Gadži i Ivanu Galiću.

Njima šestorici istražni zatvor određen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te mogućeg usklađivanja obrana s Protegom. Na rješenje o određivanju istražnog zatvora osumnjičeni imaju pravo žalbe, a kako se moglo čuti od njihovih odvjetnika, vrlo vjerojatno će se svi žaliti.

– Predlagali smo da mu se odredi istražni zatvor u domu, što je zamjena za nekadašnji kućni pritvor. Osim toga, predlagali smo i da mu se odredi zaštitna mjera pristupa svim svjedocima, no to nije prošlo – kazao je Branko Šerić, branitelj Ivana Sladonje.

Što se pak tiče Protege, njegov branitelj Čedo Prodanović kaže da će se on vratiti u zemlju, no nije precizirao kada.

– On nije u bijegu, već je na skijanju koje je prije uplaćeno. Uostalom, zašto bi sada dolazio i sjedio u pritvoru preko ovih blagdana kada se ništa ne događa – kazao je Prodanović.

A upravo je skijanje i bio razlog što se policija odlučila na uhićenje osumnjičenih prije Protegina povratka u zemlju. Naime, kako doznajemo, na skijanje se spremao i Sladonja...

Otkriveno tek 18% štete
Inače, šestorka je u USKOK-u iznijela obranu. Iako se u javnosti spominjalo da bi iza najnovijih malverazcija u HPB-u mogle stajati i neke visoko pozicionirane političke osobe, kako doznajmo, nijedno konkretno ime nije spomenuto. No istražitelji sumnjaju da je ovo što je do sada otkriveno tek 18 posto od stvarne štete. Ukupni rizični zajmovi HPB-a procijenjeni su na čak milijardu kuna.

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar sebastian
sebastian
21:40 01.01.2010.

Ovaj na slici je alat drugih, a oni ce ga cuvati isto tako kao clanovi nadzornoga odbora, sve ce to oni izmedju sebe dijeliti, ovaj na slici dobit ce zatvor malo ne jako i tako dalje. Uostalo narod se ne pita, a sta to ima veze kad drzava ima 40 miliardi EURA duga, malo vise 50-100 miliona, isto mu se hvata, sad prije ulaska u EU svi se namiruju, kako je rekao Rojs tko jami taj jami....

M1
marin_11
01:21 02.01.2010.

Drpoje ti si looser !!!

LA
lana1980
22:28 01.01.2010.

Odskijao je svoje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije