Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatnost

Za manipulaciju listom dužnika globa od 20 do 
40 tisuća kuna

porezni dužnici,objava (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
13.08.2012.
u 10:00

Objava podataka o poreznim dužnicima ne smije ići dalje od svrhe zbog koje je ta lista objavljena

Nitko od 102.000 fizičkih i pravnih osoba čija su imena i iznosi duga objavljeni na listi poreznih dužnika koju je objavila Porezna uprava nije zbog toga podnio nikakav prigovor ili žalbu.

Svrha je izričito navedena

– U agenciji smo primili relativno malo upita vezanih uz objavu osobnih podataka građana, a među njima nije bilo ni jedne konkretne pritužbe po kojoj bi agencija povela postupak utvrđivanja je li došlo do povrede prava iz Zakona o zaštiti osobnih podataka – kaže Dubravko Bilić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Bilić, međutim, otkriva da je u agenciju stiglo više pritužbi građana koje se odnose na pojedince koji su kopirali podatke o poreznim dužnicima objavljene na stranicama Ministarstva financija i dalje ih obrađuju. Agencija takvo postupanje smatra nezakonitim, a iz Bilićeve izjave proizlazi kako je vrlo izvjesno da će vrlo skoro pokrenuti prekršajne postupke protiv onih koji su se poslužili listom poreznih dužnika i sortiraju podatke po različitim kriterijima, od toga da se oni mogu pretraživati po boravištima, po godini rođenja, vrsti poreznog duga i drugih. Za obradu podataka s takozvanog Linićeva stupa srama prijete prekršajne kazne od 20.000 do 40.000 kuna.

– Naš je stav da se podaci mogu prikupljati u svrhu s kojom je ispitanik upoznat, koja je izričito navedena i u skladu sa zakonom – kaže Bilić. Objašnjava da se isto odnosi na objavu, a ona ne smije ići dalje od svrhe zbog koje je lista dužnika objavljena. Ta je svrha, kako je objašnjavao ministar financija Slavko Linić, da se napravi jasna razlika između urednih i neurednih platiša poreza jer Vlada ima odgovornost prema onima koji plaćaju porez. Svrhu objave popisa dužnika dodatno je objasnio i premijer Zoran Milanović koji je rekao da se mora uvesti porezna disciplina te da mora biti reda. – Objava imena poreznih dužnika nije stup srama, nego naprosto podsjetnik da se moraju ispunjavati obaveze – zaključio je premijer.

Analiza u agenciji

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Bilić kaže da ima i drugih zemalja koje objavljuju liste poreznih dužnika. Jedna je od takvih zemalja Finska u kojoj se također ne smije manipulirati popisom dužnika niti ga se smije obrađivati po različitim kriterijima od onih po kojima ih je objavilo nadležno državno tijelo.

– Računalni i pravni stručnjaci agencije trenutačno analiziraju slučajeve objavljivanja popisa poreznih dužnika izvan mrežnih stranica Ministarstva financija – Porezne uprave te ćemo nakon utvrđivanja činjenica i nadzora pokrenuti postupke za zaštitu osobnih podataka hrvatskih građana koji se dalje obrađuju – najavio je ravnatelj agencije Bilić.

Komentara 26

AA
aabbcc
10:14 13.08.2012.

. Ovakve liste su normalna stvar kako bi gradjani i poslodavci mogli znati sa kim imaju posla i ne sklapati iste sa sumljivim osobama neplatisama...Od koga i radi cega da se stiti Lopovluk ?

DU
Deleted user
10:22 13.08.2012.

Tko je našao svoje ime ili ime svoje tvrke odnosno svog obrta na popisu više nikad neće glasovati za SDP, do kraja života. Ukratko, SDP je preko Linića koji vrši presiju izgubio "na mah" skoro cijelu Marakanu potencijalnih glasača. Sve ima svoju političku cijenu!

DU
Deleted user
10:24 13.08.2012.

BRAVO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije