Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Vlada: DORH Haagu treba dostaviti dokaze o zločinima Mladića u RH

vlada
Marko Lukunić/Pixsell
09.06.2011.
u 15:20

Optužnicu treba proširiti i na Republiku Hrvatsku jer postoji osnova za kaznena djela ratnih zločina na našim područjima – rekla je premijerka Jadranka Kosor

Vlada je na sjednici predložila zaključak kojim poziva Državno odvjetništvo da tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dostavi dokaze protiv Ratka Mladića.
– Optužnicu treba proširiti i na RH jer postoji osnova za kaznena djela ratnih zločina na našim područjima – rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Potvrđeno je da će tijekom ljeta Hrvatska prihvatiti 30 osoba iz Japana, prije svega djece, za što je u proračunu osigurano 400.000 kuna.

Oko 150 000 objekata do kraja prošle godine moglo bi se prema procjenama legalizirati uz predložen zakon o postupanju s nezakonitim zgradama.
– Pojednostavili smo proceduru, ali zahtjevi će se moći podnijeti isključivo do kraja sljedeće godine – rekla je premijerka.

– Ovaj zakon riješit će traumu mnogih obitelji, njih oko 150.000 koje nemaju akt o gradnji ili ga imaju, ali je građena protivno tom aktu – rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić. Zahtjevi će se moći podnijeti za objekte koji su sagrađeni do 30. 11. 2009. godine, a pri tome će trebati platiti komunalni i vodni doprinos te naknadu koja će se naknadno utvrditi uredbom. 25 posto sredstava od te naknade ići će lokalnim jedinicama, a ostalih 75 posto državnom proračunu.

– Plaćanje naknade nije kazna nego će taj novac biti iskorišten za uređenje prostora – rekao je Bačić. Prije nego što će se podnijeti zahtjeva za legalizaciju osoba će morat izraditi geodetski snimak koji bi ih mogao koštati oko 4,5 tisuće kuna i arhitektonski snimak čija bi cijena mogla biti oko 3,5 tisuće kuna. To je preduvjet da plate komunalni i vodni doprinos, a čiji iznose ovisi o zoni, veličini građevine i njenoj namjeni. Potvrda o plaćenim doprinosima bit će uvjet za rješenje o izvedenom stanju. Iako se visina naknade tek treba utvrditi, doznaje se kako će ona biti u visini oko 25 do 35 posto u visini naknade. Zanimljivo je i to da podnositelji zahtjeva koji su bespravno gradili na tuđem zemljištu, neće postati vlasnici, odnosno vlasnici će ostati oni koji su upisano kao vlasnici zemljišta.

Naknada će se moći plaćati i obročno. Postoji i velik broj objekata za koje se neće moći podnijeti zahtjev za legalizaciju kao što su primjerice objekti koji se nalaze izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području, u pojasu do 70 metara, osim onih koji se koriste za stanovanje, zatim one u nacionalnom parku ili parku prirode, u izdvojenom građevinskom području izvan naselja koje je predviđeno za druge namjene od javnog i općeg interesa itd.

Veliku korist od legalizacije imat će poljoprivredni objekti.
– Naime,  poljoprivredni objekti koji nisu legalizirani ne mogu koristiti sredstva iz europskih fondova – rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Za gradnju infrastrukturnih građevina od interesa za RH čiji su nositelji država, jedinice lokalne i regionalne samouprave ili tvrtke u njihovom vlasništvu bit će oslobođene međusobnog plaćanja naknade za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti ili prava građenja. Predloženo je to zakonom o uređivanju imovinskopravnih odnosa.

Prijedlogom zakona o prostornom uređenju i gradnji pojednostavit će se dobivanje prostornih dokumenata.
– Trenutačno je u postupku 3000 prostornih dokumenata, a postupak njihove obrade u prosjeku traje 450 do 510 dana. Sada bi ga skratili na oko 210 dana – rekao je ministar Bačić te dodao kako se skraćivanjem procedure za dobivanje lokacijske i građevinske dozvole želi potaknuti investiranje u zemlju. Važnost tog zakona potvrdio je i ministar turizma Damir Bajs kazavši kako je vrijednost građevinskih radova u tri godine u turizmu bio vrijedan tri milijarde eura.

Izmjenom i dopunom zakona o kaznenom postupku predlaže se da se u prethodnom postupku okrivljeniku omogući uvid u spis i rješenje ide u korist okrivljenika. Također bi sada okrivljenik ima pravo na branitelja i u žalbenom postupku. Zbog važnosti drvoprerađivačke industrije Vlada je predložila da se njihove obveze prema Hrvatskim šumama do kraja prošle godine podmire na način da Hrvatske šume preuzmu imovinu od društava dužnika ili da jednokratno plati dugovanje uz umanjenje do 30 posto.

Komentara 17

VI
vidimškoj
16:00 09.06.2011.

uh,koja pametna vlada.Tek sada nakon 20 godina od učinjenih zločina na našem tlu su se sitili. Nema veze,bitno je da oni svoje životne probleme prvo rješavaju pa će onda lako državničke.

OB
-obrisani-
16:45 09.06.2011.

Vlado kasno si se sjetila.Nabavite boje i laka za novo premazivnje sad nam govore kako čuvaju hr interese.Za što ste dobijali plaću paraziti sve ove godine skupa sa oporbom i kojekakvim hhoima?Da bi nam sada premazivali oči i dalje naa naš račun pravili budale od nas.Odlazite sa proračuna paraziti svih boja.

OB
-obrisani-
15:50 09.06.2011.

samo mladića? a stanimirović i ostala bagra? kad će debili na vlasti išta shvatiti? abolicija ne pokriva ratne zločine po međunarodnom ratnom pravu koji h kretena ima u Hrvatskoj,a tvrde da su stručnjaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije