Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mimohod

Više od dvije tisuće branitelja na mimohodu potpore generalima

prosvjed, branitelji (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/10
14.04.2011.
u 17:53

Mimohod pripadnika specijalne policije iz Domovinskog rata kao i invalida i dragovoljaca točno od 17 sati krenuo je prema zagrebačkoj katedrali kako bi u molitvi bili podrška generalima.

Pripadnici specijalne policije iz Domovinskog rata i gardijskih postrojbi te dragovoljci i stradalnici u srpskoj agresiji, njih oko 2500, u mimohodu su otišli do zagrebačke katedrale kako bi molitvom osnažili generale Gotovinu, Markača i Čermaka koji danas očekuju presude za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Okupljanje je počelo kod Cibone nešto prije 17 sati, nakon čega je povorka “Hrabra srca, uzdignute glave, molitvom za hrvatske branitelje i generale” krenula Savskom cestom prema Trgu bana Jelačića, odakle su se branitelji uputili na misu na Kaptolu.

U koloni i nepokretni

Pred ulazom u hrvatsko duhovno središte povorku je dočekao ministar branitelja Tomislav Ivić te poručio:

– Ja sam po prirodi optimist. Mislim da su odvjetnički timovi uspjeli pobiti sve navode Haaškog suda.

A razloge okupljanja objasnio je Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i organizator povorke.

– Ne možemo raditi protiv volje obitelji i generala, a mimohod smo organizirali jer im je u četvrtak bilo najteže. Ne želimo da se ovo pretvori u politički cirkus i stalno sam u kontaktu s obiteljima generala.

– Odlučili smo se na ovaj mimohod jer iznimno cijenimo rad krovne organizacije specijalne policije MUP-a i želimo dati moralnu podršku herojima u Haagu i njihovim obiteljima. Duboko smo zabrinuti zbog presuda, kao i cijeli hrvatski narod, i nadamo se da će biti oslobađajuće – nadovezao se Mirko Ljubičić, predsjednik zajednica udruga Hvidre grada Zagreba koji je stao uz bok Klemmovim specijalcima. Akciji se pridružilo osam udruga Hvidre u metropoli, a odati poštovanje zapovjednicima u nekim od najvažnijih borbenih operacija tijekom rata došli su i oni koji su tada ostali nepokretni.

Na pitanje zašto su organizirali ovaj skup iako je za danas najavljeno masovno praćenje presuda na Trgu bana Jelačića, Ljubičić je odgovorio:

SAD upozorava

– Ne znamo ništa o tom skupu. Ovo je istinska podrška braniteljima i nemam komentara na to danas. Gotovina je poručio da to ne želi.

– Skupu neće prisustvovati ni Udruga specijalaca Domovinskog rata – poručio je Klemm i time dao do znanja da okupljanja u petak i subotu smatra politički motiviranima, dok veleposlanstvo SAD-a američkim državljanima poručuje da danas i sutra zaobiđu središnji zagrebački trg zbog mogućih nereda. Procjenjuju da će se okupiti do 30.000 ljudi.

Nakon misnog slavlja koje je predvodio Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale, Josip Klemm ponosno je ustvrdio kako je manifestacija ispunila njegova očekivanja. Naime, iako to nije htio izravno potvrditi, rečenica da je dobio “SMS iz Haaga”, u kombinaciji sa zaključkom da i generali gledaju televiziju, daje naslutiti kako su svojom akcijom doista ohrabrili pritvorene generale.

Komentara 691

Avatar broz
broz
19:53 14.04.2011.

Jebo te Mesić.

OB
-obrisani-
20:21 14.04.2011.

Imaju poklonici boljševičkih bandita mnogo razloga za brigu, dolazi kraj crvenom ološu

OB
-obrisani-
01:26 15.04.2011.

cubalibre, moram ti priznat da mi je odvratna ta rijec SRBENDO. Odricem se i traktora, eto ti ga, samo se nemoj s njim vracat u HRVATSKU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije