Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spašavali čamcima

Mještani u suzama: Voda se naglo digla, ništa nismo stigli spakirati

poplava, pušćine (1)
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
06.11.2012.
u 08:23

Voda je u Virje Otoku toliko narasla da su spasioci do kuća mogli doći samo čamcima. Tako su i išli, od kuće do kuće, skupljali ljude i njihove stvari

U Pušćinama je voda u opadanju, i stanje se stabilizira. Vodostaj Drave lagano se smanjuje. Ekipe na terenu trenutno vrše izvlačenja ljudi iz poplavljenih kuća, te je u tijeku  i evakuacija farme s oko 200 grla stoke, javlja eVaraždin.

Uskoro se očekuje i otvaranje prometnice Varaždin - Čakovec.

Iz Otoka Virje evakuirane su 23 osobe, 226 osoba dobrovoljno je napustilo selo, a 37 osoba odbilo je evakuaciju i ostalo u selu. Riječ je o stanovnicima jednog dijela sela gdje se voda malo povukla, no podrumi i dvorišta ipak su poplavljeni. Voda je poplavila i susjedno mjesto Otok Vratno u kojem je petnaestak domaćinstava. Poplavljena je i cesta pa je i ovo mjesto odsječeno, a sve su službe spremne za evakuaciju stanovništva.

To znači da su se bojazni mještana Virje Otoka obistinile. Podsjetimo, nakon što je pukao nasip u Sloveniji, pukao je i nasip kod Otoka Virje u dužini od 30 metara. Razina vode počela je ubrzano rasti i na teren je izašlo oko stotinu spasilaca u dramatičnom pokušaju da spasi nasip. Zbog siline vode i velikog oštećenja nasipa spasioci nisu uspjeli sanirati oštećenje i voda je prodrla do sela Otok Virje i Otok Vratno silovitije nego jučer.

Pokazalo se da je evakuacija stanovništva iz Otoka Virje – neizbježna. Stotinjak pripadnika policije, Javne vatrogasne postrojbe Varaždin i raznih županijskih dobrovoljnih vatrogasnih društava žurno je pošlo u akciju spašavanja stanovnika Otoka Virje. Njih dvjestotinjak trebalo je iz odsječenog sela evakuirati na sigurno.

Voda je u Virje Otoku toliko narasla da su spasioci do kuća mogli doći samo čamcima. Tako su i išli, od kuće do kuće, skupljali ljude i njihove stvari. Zatim su ih vatrogasnim vozilima prevozili do vatrogasnog doma u Cestici, gdje im je Općina Cestica osigurala smještaj i tople obroke.

Među evakuiranima bili su i Ivan i Jožica Lovranić. S obzirom na to da je ujutro bilo najavljivano da će voda nakon podneva početi opadati, Jožica i Ivan nisu se pripremili za nevolju koja ih je snašla.

– Sve smo ostavili za sobom, ništa nismo uspjeli spakirati. Voda se odjednom digla i bilo je poplavljeno dvorište – sa suzama u očima ispričala je Jožica Lovrenić. Ipak, spasila je malog pekinezera Donu.

– Barem on može s nama na sigurno – rekla je Jožica koja je u rukama imala samo jednu plastičnu vrećicu s nešto odjeće. Ona i suprug otići će kod kćeri i ostati ondje dok se voda ne povuče.

HAK je objavio da je zbog povećanog vodostaja cesta Otok Virje – Brezje zatvorena.

Na drugom kraju Varaždinske županije, u Šemovcu, kamo putuje vodeni val, situacija je ipak manje dramatična. Protok vode u HE Varaždin polako opada i sada iznosi 2750 kubičnih metara u sekundi, a nasipi su od jutra utvrđivani pijeskom. Na terenu je bilo 80 vatrogasaca, kojima su nakon intervencije u Otoku Virje u pomoć priskočili i drugi spasitelji. Vrhunac vodenog vala u Šemovcu očekuje se oko 20 sati. U Velikom i Malom Bukovcu zaprijetila je i Bednja, čiji je vodostaj u samo 24 sata narastao za jedan metar!

Evakuirani stanari 20 kuća u Međimurju

Od 18 sati uvedeno je stanje izvanredne obrane od poplava za područje oko HE Čakovec, te za kanal, kao i staro korito rijeke Drave. Radi se području Općina Trnovec Bartolovečki i Martijanec, javlja eVaraždin.

Nabujala rijeka Drava oko 16 sati probila je nasipe kod Pušćina i Gornjeg Hrašćana u Međimurskoj županiji. U Pušćinama su evakuirani stanari dvadesetak kuća do kojih je prodrla voda. Zbog popuštanja nasipa, voda je došla do crkve i vatrogasnog doma.

– Branimo dalje kuću po kuću uz pomoć vreća pijeska. Vodostaj je počeo stagnirati i nadamo se da će početi opadati – kazao nam je u 18.20 sati načelnik Nedelišća Mladen Horvat. U Gornjem Hrašćanu stotinjak mještana vrećama pijeska krpa nasip.

U 19.40 sati privremeno je zatvorena državna cesta D-3 od rotora u Nedelišću do Gornjeg Kuršanca.

Zbog povećanog vodostaja zatvorene su županijska cesta Virje Otok – Brezje te državna cesta Čakovec – granični prijelaz Trnovec u Međimurju, izvijestio je HAK.

Zečji nasipi grade se duž cijele Drave diljem Varaždinske županije.

– Kritično će biti razlije li se voda na državnu cestu. Tada ćemo evakuirati stanovnike u Trnovec koji nije ugrožen Dravom – rekao nam je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Stjepan Hren.

>>Sava potopila igralište NK Podsused, val stiže u Zagreb

Tijekom noći Dravom se kroz Varaždinsku županiju spustio vodeni val iz Slovenije i Austrije, pri čemu se Drava prvo izlila iz korita na području naselja Lovrečan Otok, a zatim je oko četiri sata ujutro poplavila i Virje Otok.

Virje Otok gotovo je potpuno poplavljen. Do sela se može samo terenskim vozilima ili traktorima. Neslužbeno se doznaje da je pokraj Mirkovca u Sloveniji pukao nasip zbog čega se do daljnjega ne očekuje opadanje vodostaja. Poplavljena područja obišao je, u pratnji generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je u Trnovcu rekao da se očekuju kritični sati. Pohvalio je HEP koji pomoću hidroakumulacija pomaže u prihvaćanju vodenog vala.

>>FOTO Pogledajte kako iz zraka izgledaju poplavljena područja

Mještani strahuju od novog vodenog vala. Iz  tvornice Frason u gospodarskoj zoni Cestica oko 11.30 sati interventna policija evakuirala je 38 radnika. Radnici su normalno došli na posao, no za nekoliko su sati odsječeni. Čeka se izvješće o materijalnoj šteti.

Iz Lovrečan Otoka evakuirano je šest osoba, a sedamnaest je odbilo evakuaciju. U evakuaciji su sudjelovali pripadnici interventne policije, Policijske uprave varaždinske s jednim čamcem i državna interventna specijalistička postrojba za spašavanje na vodi DUZS s četiri pripadnika i jednim čamcem, a evakuirani su smješteni kod svojih obitelji. U 60 kuća u Virje Otoku voda se popela do 60 centimetara pa stanovništvo nije evakuirano, no sva su djeca odvedena k obiteljima na sigurno.

Drava se osim pokraj Lovrečan Otoka i Lovrečana Velikog izlila i kod naselja Virje i poplavila još 60-ak kuća. Stanovnici Virja cijelu su noć proveli na nogama pokušavajući spasiti što se spasiti da.

U Trnovcu grade zečje nasipe, mještani nisu ugroženi

Na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanja Međimurske županije u Nedelišću istaknuto je da je riječ o najvišem vodostaju ikad izmjerenom na rijeci Dravi, kakav se bilježi jednom u tisuću godina. Dosad najveći protok izmjeren je 1965. godine i iznosio je 2800 kubika u sekundi, dok je danas prijepodne kod Varaždina izmjereno 3300. U Hrvatskim vodama kažu da je u Međimurju najugroženije područje uz granični prijelaz Trnovec i stari nasip uz cestu Pušćine – Gornji Hrašćan. Na ovom području mogući su ozbiljniji problemi, no samo ako voda dođe do nasipa i na njemu se zadrži duže vrijeme. Ekipe Hrvatskih voda i općine Nedelišće štite naselje gradnjom zečjih nasipa i nasipavanjem pijeska. Prema sadašnjim procjenama, neće biti potrebe za evakuaciju stanovnika. HEP je proteklog dana pregledao sve nasipe uz akumulacijska jezera, a razina vode u njima snižena je za dva metra. Dravska voda koja stiže ispušta se u staro korito rijeke. Prema podacima slovenskih službi, danas ujutro protok vode kod prve slovenske dravske hidrocentrale iznosio je 1000 prostornih metara, što znači da se vodostaj vraća u normalu. Područja s međimurske strane nizvodno od varaždinskog mosta nisu neposredno ugrožena jer se stari tok rijeke u koju se ispušta višak vode nalazi s južne strane akumulacijskog jezera. Na rijeci Muri proglašena je redovita obrana od poplava. Ne očekuju se veći problemi pa vjerojatno neće biti potrebe za proglašenjem izvanrednog stanja.

Zbog povišenog vodostaja rijeke Drave danas u 9.55 sati zatvoren je međunarodni granični prijelaz Trnovec – Središće ob Dravi u Međimurskoj županiji.

U selu Trnovcu izlila se Drava, voda je došla do ceste, no zasad nema evakuacije stanovnika. Ekipa civilne zaštite je u pripravnosti. Promet je otežan.

Policija moli građane da koriste obilazne prometne pravce. Zbog povišenog vodostaja Drave u 9.20 sati preventivno je zatvorena i lokalna cesta između naselja Pušćine i Gornji Hrašćan, pa vozači također koriste druge prometne pravce. Drava prijeti kućama.

Zatvoren je i granični prijelaz na rijeci Muri u općini Sveti Martin na Muri. Građani koriste obližnje granične prijelaze. Taj je prijelaz često zatvaran, posljednji put ovog ljeta, kad je nakon sanacije pušten u promet. 

Spašavaju stoku, namještaj...

U Lovrečan Otoku 16 osoba odsječeno je od ostatka naselja, no načelnik Korotaj tvrdi da nisu u opasnosti.

– S tim ljudima smo stalno u kontaktu, oni se nalaze na gornjim etažama i čekaju da se voda povuče – rekao je Korotaj koji očekuje da bi se voda mogla početi povlačiti oko podneva

Marija Lazar (84) iz Lovrečan Otoka, koja je odbijala evakuaciju, uz pomoć interventne policije evakuirana je oko dva sata ujutro.

– Tijekom dana općinsko povjerenstvo za procjenu šteta obići će pogođena naselja i dati preliminarnu procjenu štete. Od župana Varaždinske županije Predraga Štromara tražit ćemo proglašenje elementarne nepogode – rekao nam je jutros načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. Prve procjene o veličini štete znat će se sutra.

Proglašena je izvanredna obrana od poplava za područje općine Cestice, Petrijanca, Sračinca i grada Varaždina, dok se isto očekuje u nizvodnim općinama Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec.

Prema najnovijim podacima vodeni val stigao je Dravom u čak 3100 kubičnih metara u sekundi, što je protok veći od stogodišnjeg prosjeka!

U svim ugroženim jedinicama lokalne samouprave na ugroženim područjima uspostavljena su dežurstva te aktivirani stožeri zaštite i spašavanja koji su u neprekidnoj vezi s nadležnim rukovoditeljima obrane od poplava pojedinih dionica i Županijskim centrom 112 Varaždin te se postupa u skladu s nastalom situacijom, a prema planovima zaštite i spašavanja. Također su sve operativne snage u stanju pripravnosti.

Tijekom noći na području općine Cestica u obilasku terena članovima Stožera za zaštitu i spašavanje pridružio se i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije Milan Pavleković te župan Predrag Štromar koji i u ovim trenucima s načelnikom Mirkom Korotajem obilazi poplavljena područja.

Zbog povećanog vodostaja rijeka, za sav je promet zatvorena županijska cesta: ŽC2028 Otok Virje – Brezje, dok je zbog izlijevanja rijeke Drave sa slovenske strane prekinut promet na graničnim prijelazima Dubrava Križovljanska i Otok Virje.

Granični prijelaz Otok Virje – Ormož zatvoren je noćas oko 4 sata ujutro.

Vodeni val sada putuje prema drugom kraju županije, odnosno općinama Šemovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec. U Šemovec uskoro stižu i predstavnici Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje i počinju s preventivnim radnjama za zaštitu od poplava. Svi načelnici tih općina sudjelovali su na jučerašnjem sastanku kriznog stožera i po naputku aktivirali svoje stožere civilne zaštite koji su spremni na eventualnu evakuaciju stanovništva i gradnju zaštitnih nasipa.

U Zagrebu vodeni val oko 16 sati

Vodeni val tijekom dana očekuje se i u Zagrebu, a najveći udar očekuje se u općini Brdovec s obzirom na to da na određenim dijelovima nema sagrađenog nasipa.

U Velikoj Gorici vatrogasci su sagradili zečji nasip od Zablatja do Bukevja, a vodeni val očekuje se između 16 i 17 sati. Stožer za zaštitu i spašavanje dežurao je cijele noći u Strmcu Bukevskom.

>>Kako spasiti živu glavu ako vam prijeti poplava?

Petnaest tisuća vreća s pijeskom napunilo je 220 dobrovoljnih vatrogasaca s područja Velike Gorice, a nasip su dovršili oko četiri sata ujutro. U isto vrijeme na područje Varaždinske županije stigao je vrhunac vodenog vala. Najteže je u ovom trenutku u mjestu Virje Otok u Varaždinskoj županiji gdje se Drava izlila i prijeti kućama. Ugroženo je 60-ak obitelji, a s mještanima su noć probdjeli i spasioci. Na području cijele županije proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplava i sve nadležne službe spremne su za izvanredne situacije.

>>Stigao vodeni val – Drava se izlila i prijeti kućama kućama u V. Otoku

Zatvoreni su prijelazi preko odteretnog kanala Sava – Odra, u mjestu Kuče zemljanim nasipom, a na ostalim prijelazima vrećama s pijeskom. Tijekom noći na svim prijelazima preko odteretnog kanala dežurale su ekipe velikogoričke policijske postaje i velikogoričkih vatrogasaca. Danas se očekuje i preljev vode u odteretni kanal, a vrhunac vala trebao bi na naše područje stići između 16 i 17 sati.

Stanje je redovitih mjera obrane od poplave, a sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ u stanju su pripravnosti. Tijekom jutarnjih sati djelatnici Hrvatskih voda obilaze nasip s predstavnicima tvrtke Lapor (pravna osoba ovlaštena od Hrvatskih voda za zaštitu i spašavanje).

>>Pošaljite nam fotografije ili videa poplavljenih područja na dojavi@vecernji.net

Komentara 34

XY
xyzzyx
09:41 06.11.2012.

Birali ste imate....

DO
downunder
09:58 06.11.2012.

Umjesto da Cacic popravlja fasade bilo bi mu pametnije da izgradi nasipe

SJ
Sve je uzalud
19:01 06.11.2012.

preusmjerite malo vode do banskih dvora, onda evakuacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije