Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isključite plin

Kako spasiti živu glavu ako vam prijeti poplava?

poplava (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
06.11.2012.
u 07:53

Najteže je u ovom trenutku u mjestu Virje Otok u Varaždinskoj županiji gdje se Drava izlila i prijeti kućama

Vodeni val stigao je u Hrvatsku oko četiri sata poslije ponoći. Najteže je u ovom trenutku u mjestu Virje Otok u Varaždinskoj županiji gdje se Drava izlila i prijeti kućama. Ugroženo je 60-ak obitelji, a s mještanima su noć probdjeli i spasioci. Na području cijele županije proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplava i sve nadležne službe spremne su za izvanredne situacije.

>>Stigao vodeni val - Drava se izlila i prijeti kućama kućama u V. Otoku

Vodeni val tijekom dana očekuje se i u Zagrebu, a najveći udar očekuje se u općini Brdovec s obzirom na to da na određenim dijelovima nema izgrađenog nasipa.

U Velikoj Gorici vatrogasci su sagradili zečji nasip od Zablatja do Bukevja, a vodeni val očekuje se između 16 i 17 sati.  Stožer za zaštitu i spašavanje dežurao je cijele noći u Strmcu Bukevskom.

Iz Državne uprave za spašavanje izdali su naputak stanovništvu koje je ugroženo poplavama.

Mjere prije poplave

Imajte prijenosni radio, svjetiljku i rezervne baterije.

Slušajte izvješća hidrometeorološke službe i upute stožera zaštite i spašavanja te zapovjedništva CZ, odnosno povjerenika CZ.

Iz nižih soba i podruma ukloniti hranu, pokretnine, dokumente, novac i druge dragocjenosti na viša mjesta.

Napunite spremnik pitkom vodom jer postoji mogućnost da je vodoopskrba poremećena.

Stoku i perad premjestite na više predjele i pripremite im boravište.

Ako imate vremena, podmažite strojeve koji se ne mogu odvesti iz vode, pospremite predmete koje voda može lako odnijeti u sigurnije objekte.

Ako je vaš dom na području gdje je poplavna voda poplavila cijelu kuću ili zgradu, pravovremeno evakuirati sve sadržaje u sigurnija područja kod susjeda ili rođaka.

Ako nemate vremena za to, uzmite najvažnije stvari (novac, dokumente i neku odjeću) te uklonite ili barem odvežite i oslobodite životinje i popnite se iznad područja dosega poplavnog vala.

Prije nego što napustite kuću, isključite električnu energiju, plin i vodu.

Mjere za vrijeme poplave

Ako ste ostali u poplavljenom području, preselite se, ako je moguće, u viša područja i zovite pomoć.

Noću upalite svjetiljku da vas spasioci lakše nađu.

Kraj sebe uvijek imajte neki predmet koji dobro pliva i koji može plutati na vodi (automobilske gume, plastični kanistar s čepom, veći komad stiropora...)

Izbjegavajte područja gdje se voda može dići vrlo brzo i ugroziti vas.

Ne pokušavajte prijeći potok gdje je voda visoka preko koljena.

Ne pokušavajte prijeći poplavljene puteve i ceste automobilom jer možete ostati u vodi i biti u većoj opasnosti.

Ostanite što dalje od riječnog nasipa jer može doći do erozije.

Pratite informacije dobivene od relevantnih službi i tijela.

Mjere nakon poplave

Nemojte jesti svježu hranu koja je bila u kontaktu s poplavljenom vodom.

Ako je oštećena vodovodna mreža, ne pijte vodu dok ne dobijete obavijest preko lokalnih medija da je voda sigurna, a pogotovo ne pijte vodu iz bunara.

Nemojte koristiti električne instalacije i aparate koji su poplavljeni prije nego što ih pregledaju stručnjaci.

Obavijestite nadležne službe ako vam je isključen telefon, odnosno opskrba strujom, vodom ili plinom.

Ako ste ozlijeđeni, potrebno je provjeriti kada ste zadnji put cijepljeni protiv tetanusa i, ako je potrebno, cijepiti se.

Tijekom i nakon poplave potrebni su vam: zalihe pitke vode i konzervirana hrana, pribor za prvu pomoć, osnovni lijekovi, gumene čizme ili druga odgovarajuća obuća i gumene rukavice, vodootporna torba za dragocjenosti i odjeća.

Ključne riječi

Komentara 4

TM
trade_mark
08:46 06.11.2012.

DUZS dao naputak stanovništvu... kada? jutros u četiri sata kada su svi dućani otvoreni tako da svi mogu kupiti rezervne baterije??

TA
Takaros
09:59 06.11.2012.

trade_mark, u situaciji u kojoj živimo, svijeće, baterije, konzerviranu hranu (ne na struju) moraš stalno imati doma. što ako Linić proglasi bankrot u siječnju? ako ostanemo bez struje i grijanja. moraš imati za nekoliko dana dok se situacija ne stabilizira i ne pronađeš način da ti i tvoji preživite ili da klisneš iz zemlje

MO
modovisisajteMaraschino
10:51 06.11.2012.

skoro svake godine poplave i nikad ljudi spremni.... da živim na tom području pa čovječe bio bi spreman.... već odavno bi si napravio manji nasip u dvoristu oko međe a vreće s pijeskom bi bile uvijek spremne... ne znam kako to ljudima ne dolazi u glavu a svake godine čuđenje kako se to dogodi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije