Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredne mjere

Stigao vodeni val – Drava se izlila i prijeti kućama u Virje Otoku

evakuacija (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/15
05.11.2012.
u 16:50

Podrumi kuća u neposrednoj blizini Drave poplavljeni su, dvije su obitelji evakuirane, no baka Marija ne želi iz kuće

Na području Varaždinske županije proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplava i sve nadležne službe spremne su za izvanredne situacije.

>>Što učiniti ako se nalazite u području kojem prijeti poplava?

Vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi stigao je oko četiri sata ujutro u Hrvatsku. Drava se prelila preko zaštitnog kanala na područje mjesta Virje Otoka i ugrozila više od 60 kućanstava. Zatvoren je i granični prijelaz prema Ormožu. Stanovnicima pomaže više od 70 spasilaca, piše portal eVaraždin. Stanje u Lovrečan Otoku nepromijenjeno je.

Burno je bilo i noćas

Iza 21 sat policija i vatrogasci zatvorili su cestu prema Lovrečan Otoku u Varaždinskoj županiji, do kojeg je sada zbog visoke razine vode pristup moguć jedino čamcima. Poplavom je ugroženo devet obiteljskih kuća u neposrednoj blizini rijeke, no evakuirane su samo dvije obitelji. Ostali evakuaciju odbijaju s nadom da ipak neće biti strašno...

Iako su vatrogasci najavili da će prisilno evakuirati staricu Mariju Lazar (84) tijekom noći, izgleda da ona ipak neće biti evakuirana do jutra. Prema posljednjim procjenama, voda se u njezinoj kući ipak neće dići više od 50 centimetara i poplavljen će biti samo pod. Ako vodeni val premaši očekivanja, spasioci će još noćas čamcima ići po Mariju Lazar.

No da ne bi smjelo biti većih problema i da nitko ne bi smio biti životno ugrožen, sa sastanka Kriznog stožera poručio je varaždinski župan Predrag Štromar. Na sastanku se čula i informacija da bi se Drava mogla izliti iz korita i na području naselja Šemovec u općini Trnovec Bartolovečki.

Poplavljeni podrumi

Već oko 18 sati Drava se izlila iz korita kod mjesta Lovrečan Otok i Lovrečan Veliki u Varaždinskoj županiji. Podrumi kuća u neposrednoj blizini rijeke poplavljeni su, a do 3 sata u noći vodostaj rijeke toliko će narasti da će se poplaviti i unutrašnjost kuća. Voda bi se u tim kućama mogla popeti i do metar i pol, zbog čega su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Varaždin i DVD-a Lovrečan evakuirali stanovništvo.

Ipak, nisu svi željeli napustiti svoje domove. Među njima je i starica Marija Lazar (84) kojoj su vatrogasci u nekoliko navrata pokušavali objasniti da će visina vode u njezinoj kući biti metar i pol, no baka Marija nije željela otići sa spasiocima. Ako joj život bude ugrožen, spasioci će je tijekom noći prisilno evakuirati čamcem iako će to biti znatno rizičniji pothvat.

Kokicama ostavili hranu za tri dana

Druge dvije obitelji iz Lovrečan Otoka ipak su pokupile svoje stvari i pošle na sigurno s vatrogascima.

– Sve što se može uzet ćemo sa sobom, nosimo i namještaj – rekao nam je potreseno Marijan Gregurina koji je oko 18 sati sa suprugom Milkom u pratnji vatrogasaca napustio dom. U Lovrečan Otoku živi 18 godina i iako je već doživio nekoliko poplava, vodu u kući ne pamti.

– Ova kuća sagrađena je na povišenim temeljima, upravo zato što živimo u neposrednoj blizini Drave, no kažu da ćemo unatoč tome imati metar vode u kući – rekao je Marijan. Sa sobom će na sigurno povesti i psa, a žalosti ga što svoje kokice ipak mora ostaviti na milost i nemilost Dravi.

– Srećom, nedavno smo izgradili novi kokošinjac, također na povišenom. Kokicama smo ostavili hrane i vode za tri dana i nadamo se da će to biti dovoljno dok se rijeka ne povuče – rekao je Marijan i nastavio pakirati stvari.

Marijanova susjeda Josipa Županić (87) stvari je spakirala u jednu plastičnu vrećicu.

– Ništa ne nosim sa sobom, samo malo odjeće – rekla nam je ova starica, nasmijana i raspoložena unatoč situaciji koja je usred hladne večeri tjera iz vlastita doma.

– Što ćemo, to je zbog kiše koja samo pada i pada, ništa mi tu ne možemo osim nadati se najboljem – rekla je baka Josipa.

– Moram otići jer voda će nositi sve pred sobom, a ja ne znam plivati – rekla je baka dok su vatrogasci već počeli slagati stvari po kući na najviša mjesta kako bi se spasilo što se spasiti može.

I načelnik općine Cestica Mirko Korotaj obilazio je ugrožene obitelji. Objašnjavao je kako je za sve njih osiguran smještaj i topli obroci u staračkom domu u Cestici sve dok je potrebno, odnosno dok se rijeka ne povuče.

Vodostaj rijeke naočigled raste

Tijekom nekoliko sati provedenih na terenu i sami smo vidjeli da vodostaj Drave naočigled raste. Za samo dva sata narastao je za 40 centimetara, a tijekom noći očekuje se još brži rast. Očekuje se da će rijeka rasti i do 40 centimetara na sat, a protok vode bit će oko 3000 kubičnih metara u sekundi! Mještani takvu silinu Drave ne pamte.

Na terenu su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, DVD-a Lovrečan, policajci Postaje granične policije, a tijekom noći pridružit će im se i pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Cesta koja dijeli sela Lovrečan Otok i Lovrečan Veliki od 22 sata bit će potpuno zatvorena za promet, a prometovat će se jedino čamcima.

Nezapamćena poplava posljedica je vodenog vala koji se noćas iz Slovenije i Austrije spušta kroz Varaždinsku županiju.

Također, glavni centar obrane od poplave grada Velike Gorice izdao je nalog za proglašavanje redovitih mjera obrane od poplave, koje su na snazi od 17 sati.

Pripadnici Stožera za zaštitu i spašavanje u stanju su pripravnosti, kao i ljudstvo Vatrogasne zajednice, Javne vatrogasne postrojbe, velikogoričke policijske postaje, Crvenog križa i gradskih komunalnih poduzeća. Razloga za uzbunu za sada nema, ali se mole građani da prate obavijesti putem medija.

Iz Hrvatskih voda kažu da je HEP izvršio sve potrebne mjere za prihvat vodenog vala koja dolazi iz Slovenije. Ovakav vodeni val sustav obrambenih nasipa bez većih će problema propustiti, osim na poznatim kritičnim mjestima kao što su naselja Lovrečan Otok i Brezje Otok te dio nasipa Pušćine – Gornji Hrašćan. Probleme očekuju bude li vodeni val trajao dva do tri dana.

U Sloveniji je danas zavladalo izvanredno stanje zbog poplava koje su prouzročile obilne kiše. Slovenska Agencija za okoliš izvijestila je da će Austrijanci iz hidroelektrane ispustiti ogromne količine vode.

>>Pošaljite nam fotografije ili videa poplavljenih područja na dojavi@vecernji.net

>>VIDEO Kritično će biti na Dravi kod Pušćina jer nasip nije obnovljen

Ključne riječi

Komentara 12

LU
ludva
18:22 05.11.2012.

ogromne količine vode ..znači i proizvesti dovoljne količine struje. .di su sad one priče o velikoj i nezapamćenoj suši??Zar je i sad skupa proizvodnja struje??

ĐB
Đuka Begović
18:27 05.11.2012.

Bilo bi logično da ako struja treba poskupjeti kad je suša, onda bi trebala pojeftiniti kada pada kiša i kad su poplave.

Avatar bambam
bambam
17:11 05.11.2012.

Sad budem mozda bubnul glupopst, ali su trebali cekati da padne mrak da vide da dolazi vodeni val pa da idu evakuirati ljude?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije