Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za hep

Velika čistka Čačićevih ljudi: Pao i Koračević, Budimir preuzima HEP?

Josip Budimir
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
Autor
Marko Biočina
21.04.2013.
u 17:30

Formalnog objašnjenja za smjenu Koračevića i Lalića još nema, no pretpostavlja se da su u Vladi nezadovoljni tijekom investicijskoj ciklusa EP-a koji još nije uspio pokrenuti radove na hidroelektrani Ombla i termoelektrani Plomin.

Poznati analitičar, član uprave Francka i ekonomski strateg Hrvatske socijal-liberalne stranke Josip Budimir mogao bi biti imenovan na poziciju predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede.

Vrdoljak nije bio zadovoljan

Kako se doznaje od izvora u vrhu Ministarstva gospodarstva, Vlada bi već na svojoj sljedećoj sjednici u četvrtak mogla smijeniti dosadašnjeg čelnog čovjeka HEP-a Zlatka Koračevića, a mogao bi ga zamijeniti Josip Budimir, 50-godišnji ekonomist rodom iz Đakova. Njegovo se imenovanje još formalno treba potvrditi na sastanku užeg kabineta Vlade u srijedu, no neslužbeno se doznaje da je o tome već postignuta suglasnost u Hrvatskoj narodnoj stranci – čijoj “kvoti” javnih poduzeća HEP pripada – ali i u Vladi.

Uz Budimira, u upravu HEP-a, umjesto dosadašnjeg člana uprave za investicije Rodoljuba Lalića, imenovan će biti aktualni direktor sektora za termoelektrane HEP Proizvodnje Perica Jukić. Iako se formalno objašnjenje za smjenu Koračevića i Lalića još ne može dobiti, pretpostavlja se kako su u Vladi nezadovoljni tijekom investicijskog ciklusa HEP-a koji, unatoč prijašnjim obećanjima, još nije uspio početi radove niti na jednom od velikih projekata gradnje novih elektrana, kao što su hidroelektrana Ombla i termoelektrana Plomin C.

Iz prijašnjih medijskih napisa također se moglo iščitati da ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije zadovoljan tijekom restrukturiranja kompanije. U tome se vjerojatno mogu razabrati razlozi angažmana Budimira, menadžera koji nije radio u energetskom sektoru, ali zato ima bogato iskustvo restrukturiranja velikih javnih sustava.

Drugi čin nakon odlaska Čačića

Od 2000. do 2006. godine Budimir je obnašao dužnosti pomoćnika ministra obrane, a u tom je razdoblju faktički vodio proces reorganizacije sustava i smanjenja broja zaposlenih u MORH-u – možda i najkompleksniju reformu te vrste provede u domaćem javnom sektoru uopće. Nakon odlaska iz Ministarstva, preuzeo je mjesto člana uprave Francka za ekonomske poslove, a ima i iskustvo rada u financijskom sektoru jer je pet godina krajem devedesetih bio član uprave vinkovačke Cibalae banke.

Imenovanjem Budimira napokon će prestati višemjesečna trakavica o smjeni u vrhu HEP-a, a koja se posebno intenzivirala nakon dolaska Ivana Vrdoljaka na čelo Ministarstva gospodarstva. Vrdoljak, inače inženjer elektrotehnike po struci i suvlasnik tvrtke koja je godinama bila HEP-ov kooperant, nije skrivao nezadovoljstvo poslovanjem kompanije.

Ipak, čelnik HEP-a Zlatko Koračević, kao jedan od najbližih suradnika bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika HNS-a Radimira Čačića, i nakon Čačićeva odlaska iz politike uživao je čvrstu podršku jake sjeverozapadne frakcije u stranci.

Zbog toga unutar HNS-a nije mogao biti postignut konsenzus o njegovoj smjeni, a tek prije nekoliko tjedana, nakon što je donesena odluka da mu se znatno umanje ovlasti, činilo se da će ipak ostati. Ipak, čini se kako je Koračević izgubio stranačku podršku, a njegov odlazak iz HEP-a, nakon kadrovskih smjena u Plinacru – može se smatrati drugim činom rekonstrukcije upravljanja državnim poduzećima nakon Čačićevog odlaska iz politike.

>>Koračeviću manje ovlasti, ali ostaje na čelu HEP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije