Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo otkriće

Varijacija gena predviđa u koje doba dana ćemo umrijeti

umirovljenici
Marijan Sušenj/PIXSELL
19.11.2012.
u 10:00

Istraživanje je pokazalo da su oni s AA ili AG genotipom u prosjeku umrli oko 11 sati ujutro, a oni s GG genotipom umrli oko 6 sati popodne

Znanstvenici su otkrili varijaciju gena koja utječe na ljudsko tijelo toliko jako da čak previđa vrijeme dana kada će pojedinac najvjerojatnije umrijeti, piše Daily Mail. Znanstvenici se nadaju da bi se ovi rezultati s vremenom mogli koristiti kako bi se kod bolesnika koji su pretrpjeli moždani ili srčani udar utvrdilo u koje doba dana je za njih najučinkovitije uzimati lijekove te kada je potrebno intenzivno motriti pacijente na bolničkom liječenju.

Američki istraživači varijaciju gena otkrili su slučajno kada su istraživali razvoj Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Pratili su obrasce spavanja kod 1200 zdravih 65-godišnjaka na kojima su također provodili godišnje neurološke i psihijatrijske procijene. Pronašli su molekulu blizu gena koji se zove 'Period 1' koji za bazu ima adenin ili guanin.

Rezultati objavljeni u časopisu Annals of Neurology pokazali su da oni s genotipom AA imaju tendenciju buditi se oko sat vremena ranije od onih s GG, a oni s genotipom AG bude se između AA i GG. Istraživanje je također pokazalo da su oni s AA ili AG genotipom u prosjeku umrli oko 11 sati ujutro, a oni s GG genotipom umrli oko 6 sati popodne.

>> Djeca rođena u 2012. doživjet će stotu, a u mirovinu ići sa 70.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije