Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRZNUTA 'SUNČANA DRŽAVA'

Val hladnoće posebno teško pao stanovnicima Floride

led na palmi
Reuters
07.01.2010.
u 20:53

Na sjevernom dijelu sjevernoameričkog kontinenata zimska hladnoća je uobičajena stvar, ova je samo malo veća nego inače, ali južne države, naročito sunčana Florida, doživljavaju pravu katastrofu.

Stanovnika Miamija koji imaju zimski kaput vjerojatno ima koliko i Eskima koji imaju kupaće gaće, ali i do američke poluotočne države čiji je službeni nadimak Sunshine State – Država Sunca – stigao je veliki val hladnoće koji se od Južne Caroline preko Louisiane protegnuo američkim Jugom.

Svijet obilazi slika plantaža jagoda i naranača okovanih ledom, farmeri se na sve moguće načine bore da bi spasili barem dio svojega osjetljivog uroda, a na plažama Miamija i Fort Lauderdalea umjesto kupača vide se šetači u toplim jaknama i s kapama na glavi.

Stanovnike nenavikle na hladnoću mediji upozoravaju na meteorološke uvjete, posebno ističući "windchill factor": na vrlo niskim temperaturama jak vjetar daleko brže isušuje kožu, te tijelu u toplom puloveru možda ne smeta ni – 10 Celzijevih stupnjeva, ali za lice je to poput -20.

A ako nekome na Floridi još nije jasno kakva ih je nevolja snašla, dovoljno je da pogledaju brojne iguane koje leže na ulicama; hladnokrvni gmazovi uvezeni iz još južnijih krajeva omamljeni su niskim temperaturama popadali sa stabala na čijim granama se inače odmaraju. Kako je krenulo, neće ni Horatio Caine iz "CSI-ja" moći izvesti svoj uobičajeni potez naočalama uz pametovanje; zbog hladnoće će mu se njegov glavni glumački rekvizit zalijepiti za nos...

Ključne riječi

Komentara 2

RE
real
02:02 08.01.2010.

dosta su nam punili mozak o Globalnom zatopljenju... evo im -50 u Svedskoj i ovo u Floridi...

MO
MojMikro
06:15 08.01.2010.

I bas velis \"naranača\" :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije