Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.000 prosvjednika

VIDEO FOTO Protiv ćirilice: 'Branili smo Vukovar, a ne Bykobap!'

ćirilica vukovar (1)
Goran Ferbezar/PIXSELL
02.02.2013.
u 11:11

Na prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru stigli su građani iz cijele Hrvatske. Stiglo je više od 100 autobusa, a mnogi su stigli i osobnim vozilima

''Nikad ćirilica u Vukovaru'', osnovna je poruka s današnjeg prosvjeda organiziranog u Vukovaru na kojem je nazočilo oko 20 tisuća građana iz cijele Hrvatske. Na kraju prosvjeda, kojega je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, predsjednik Stožera Tomislav Josić pročitao je zahtjeve koji su upućeni na adrese Vlade i Sabora kao i samoga grada Vukovara.

U sedam zahtjeva Stožer, koji okuplja sve braniteljske i stradalničke udruge grada, traži poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca te da se od Srbije traži istina o nestalima. Zahtijevaju i da se odmah i bezuvjetno zaustave sve radnje oko provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina sve dok Ustavni sud ne donese odluku na zahtjev upućen od strane Stožera. Zahtjev za ispitivanje ustavnosti spomenutog zakona Stožer je uputio jučer te očekuje odgovore u zakonskim rokovima. Traži i javnu raspravu u Saboru kojoj bi prisustvovali i članovi Stožera kao i da nadležne državne institucije izdaju prebivališne i boravišne potvrde za svakoga svakog građanina Vukovara jer sumnjaju u ispravnost rezultata Popisa stanovništva.

Od vijećnika grada Vukovara zahtijeva se da odmah i bezuvjetno zaustave svako dalje postupanje prema uređenju Statuta grada kako bi se omogućilo pravno uvođenje ćirilice i srpskog jezika i pisma. Prozvan je i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo od kojega se traži da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem ćirilice. Ukoliko to ne učini, Stožer ga poziva da podnese ostavku jer, kako navode, ne zastupa volju većine Vukovaraca. Sabo je prozvan i jer nije učinio ništa da se pitanje dvojezičnosti aktualizira na najvišim državnim razinama vlasti i da zatraži od Vlade ozbiljnije promišljanje.

Govoreći na kraju prosvjeda, Josić je rekao da je ovo još jedan pokušaj Vlade RH da se legalizira etničko čišćenje u Vukovaru. – Ratne rane još uvijek nisu zacijelile, one su još uvijek svježe. Ne gledajte Vukovar iz Zagreba. U službi ste naroda i poštujte njegov glas. Javno vas prozivamo da ćete vi biti krivi za narušavanje sigurnosne situacije u Vukovaru i okolici, rekao je Josić poručujući državnim vlastima. Za Vladu RH je rekao da ne poštuje ni Boga, ni crkvu, ni narod ali da zato poštuje samo hrvatsku kunu. Napomenuvši da nikome ne prijete poručio im je da se više ne testiraju strpljenje i hrabrost branitelja. Rekao je i da se u hrvatskom Podunavlju nije dogodila Oluja da Srba danas ovdje ne bi niti bilo te da oni samo traže neka svoja prava, ali i da istovremeno nikada, niti na latinici niti na ćirilici, nisu rekli istinu o nestalim građanima.

– Mi nismo ničiji igrači, govorimo u ime naroda. Ovo je samo generalna proba. U travnju se vidimo na Markovom trgu na velikom prosvjedu gdje ćemo reći što mislimo o svemu tome. Vukovar ovako nešto, poslije svih stradanja i 5000 mrtvih, nije zaslužio - poručio je Josić.

>>U Dalju i ulica stradalih hrvatskih policajaca ima natpis na ćirilici

Ključne riječi

Komentara 193

MR
mravac8
11:46 02.02.2013.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Razlog je jednostavan -zato što je Italija bogata, a Srbija još siromašnija od Hrvatske. Ali odakle dolazi opasnost, prava opasnost? Pa od bogatih, nikad siromašni nisu osvojili bogate, uvijek je bilo obrnuto, uvijek je bogati osvajao siromašne.

DP
Dioklecijanova palaca
11:46 02.02.2013.

18 godina nakon rata treba shvatiti da opasnost ne dolazi od pisma. Opasan je rat , a latinica i ćirilica nisu nimalo opasni.

RJ
reko ja!
11:46 02.02.2013.

Imali su ponudu cirilicu dobiti 91 prve samo da ne naprave pokolj!! Nego oni su htijeli sve istocno od Karlobaga-Ogulina-Karlovca-Virovitice. A vi koji komentirate protiv ovoga niste nista izgubili u tom prokletom ratu ili ste nekako sve to lako zaboravili sto je jos tuznije!!! Pozdrav svim braniteljima u domovini od dijeteta rata!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije