Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas prosvjed

U Dalju i ulica stradalih hrvatskih policajaca ima natpis na ćirilici

'UNUTRASNJA  01.02.2013. VUKOVAR - Ivan Kovcalija kod naziva ulice njegov sinovca koji je kao policajac poginuo u Dalju  Branimir Bradaric/Vecernji list'
'Branimir Bradaric/Vecernji list'
02.02.2013.
u 08:04

Organizatori prosvjeda u Vukavoru kažu da očekuju 30.000 prosvjednika iz cijele RH. Spominje se i dolazak Gotovine i Markača

Na današnjem prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovar čelnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su i organizatori prosvjeda, očekuju da će se okupiti i do 30.000 građana iz cijele Hrvatske. Zlatko Komšić, jedan od glasnogovornika Stožera, kaže kako su do sada dobili potvrde o dolasku više od sto autobusa, kojima treba dodati i one koji će u osobnim aranžmanima doći u Vukovar.

Dolazak su najavili branitelji, brojne braniteljske udruge, navijačke skupine kao i neke poznate osobe iz javnog života. Iako to iz Stožera ne žele potvrditi, ali ni demantirati, spominje se i mogućnost dolaska Ante Gotovine i Mladena Markača.

– Pročitat ćemo proglas Stožera i naše zahtjeve predsjedniku RH, Saboru i Vladi – najavio je Komšić. U Stožeru ne žele govoriti što zahtijevaju, ali s obzirom na prijašnje izjave, može se očekivati da će biti zatražen moratorij na uvođenje ćirilice kao i provjera točnosti popisa stanovništva iz 2011. godine.

U isto vrijeme najavljeno je i održavanje redovite sjednice Gradskoga vijeća na kojoj će se razgovarati o izmjenama Statuta grada Vukovara. Jedan je to od preduvjeta da bi se dvojezičnost mogla početi primjenjivati, a što se, neslužbeno, očekuje polovicom veljače. A kako dvojezičnost funkcionira u praksi može se vidjeti u Dalju, selu udaljenom desetak kilometara od Vukovara u kojemu je tijekom rata stradalo stotinjak osoba.

– Ovo je zapravo legalizacija zločina, ali ništa nismo mogli napraviti. To je napravljeno tijekom 2009. Bilo je i slučajeva skidanja ploča, ali se s vremenom sve smirilo. Tražili smo pomoć i iz tadašnje Vlade RH i iz županije, ali nam je samo rečeno da je to zakon – rekao je Ivan Kovčalija, predsjednik Udruge branitelja Dalja i ratni zapovjednik policije.

Već četiri godine u Dalju, koji je dio općine Erdut u kojoj Srbi čine oko 56 posto stanovništva, ćirilične natpise nose i nazivi ulica dvadeset stradalih hrvatskih policajaca kao i Ul. Hrvatske Republike, Ul. kardinala Alojzija Stepinca, Josipa Kozarca...

Jugoslav Vesić, načelnik općine Erdut, kaže da u protekle četiri godine nisu imali većih problema. Kazao je i da je općina Erdut još 2001. imala uvjete za dvojezičnost. 

>>Vinković: Ćirilica u Vukovaru bila bi kao arapski u New Yorku!

>>R. Tomašić Saboru predaje peticiju protiv ćirilice u Vukovaru

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:22 02.02.2013.

Pa i u Vladi Republike Hrvatske treba postaviti i ćirilićne natpise na vratima prostorija i kabineta jer i tamo postotak prelazi 30 %, zar ne?

OB
-obrisani-
10:31 02.02.2013.

ja sam za ukidanje...Č i.Ć.....to mi nešto loše ide......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije