Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa

Ukrajinski političar želi osnovati pravoslavni Vatikan

patrijarh kiril
AFP/PIXSELL
21.07.2010.
u 09:14

Kijevsko-pečersku lavru treba pretvoriti u neovisnu državu poput Vatikana u kojoj bi stolovao partijarh Ruske pravoslavne crkve.

Denis Ševčuk, ukrajinski političar, potaknuo je osnivanje “pravoslavnog Vatikana“ u kompleksu pravoslavnih crkava i samostana iz 11. stoljeća zvanom Kijevsko-pečerska lavra.

Na čelu ruski patrijarh

Ševčuk objašnjava kako Kijevsko-pečersku lavru treba pretvoriti u neovisnu državu poput Vatikana u kojoj bi stolovao patrijarh Ruske pravoslavne crkve. Ukrajinski političar argumentira to time da treba tražiti simbole koji ujedinjuju “ruski svijet“ jer, smatra, “bez globalne koncepcije ruskih zemalja – Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, ne mogu preživjeti u jednosmjernom svijetu“. Ševčuk ističe da je znak jedinstva Ruska pravoslavna crkva, a jednoznačan se učinak može dobiti osnivanjem “pravoslavnog Vatikana“. Ideja iz krugova ukrajinske politike i medijske “rasprave“ o toj temi u Ukrajini pojavile su se upravo prije, jučer započeta, osmodnevna posjeta patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila Ukrajini. Kako protivnika ideja “ujedinjenja“ ne nedostaje pokazuje i to što je pravoslavna crkva u Ukrajini podijeljena na onu pod okriljem Moskve i Ukrajinsku neovisnu crkvu na čelu s patrijarhom Filaretom koji je za posjeta patrijarhu Kirilu poručio da ne objavljuje političke poruke kojima bi cilj bilo “duhovno ujedinjenje Rusije, Ukrajine i Bjelorusije“.

Iako najbliži suradnici prošle godine izabranoga ruskog patrijarha Kirila, kojega se smatra liberalnijim od njegova prethodnika, tvrde da posjet Kijevu, Odesi i Dnjipropetrovsku ima samo duhovnu dimenziju, zna se da će predsjednik Viktor Janukovič skratiti svoj godišnji odmor kako bi se mogao sastati s crkvenim dostojanstvenikom. Sam patrijarh Kiril u izjavi za ukrajinsku televiziju Inter hvalio je Janukovičevu ekipu zbog pozitivnih promjena u Ukrajini.

– Vidi se politička stabilizacija te ekonomski rast i razvoj odnosa s najbližim susjedima Rusijom te Europom i SAD-om – rekao je ruski patrijarh. Lokalne vlasti u Kijevu pristale su promijeniti naziv ulice pod pravoslavnom svetinjom na “Monastirsku“, a glavni ruski pravoslavni portal dobio je i svoje ukrajinsko jezično izdanje.

Nestor i o Hrvatima

Posjeti Ukrajini ruskoga duhovnog vođe redovito su popraćeni i prosvjedima. Ovaj put ukrajinska ekstremna stranka Svoboda nazvala je ruskog patrijarha “nepoželjnom“ osobom u Ukrajini. Kiril je zadnji put došao u Kijev kako bi blagoslovio predsjednika Janukoviča na ustoličenju. Ovaj put susret bi se trebao održati na Krimu, u predsjedničkoj rezidenciji. Inače, Kijevsko-pečerska lavra, nastala prije gotovo tisuću godina, kompleks je samostana, crkava i kapela ukopanih u monaške špilje uz obalu Dnjepra. U pravoslavlju lavra ili laura izvorno je značila nakupinu nastambica ili špilja od heremita s crkvom i katkad s refektorijem u središtu. Izraz dolazi iz grčkog jezika i označava prolaz ili ulicu. Kompleks je od 1990. na popisu UNESCO-a i jedan je od najstarijih crkvenih i kulturnih spomenika u Ukrajini. Duhovno-kulturni centar smatran je u Rusiji kolijevkom Ruske pravoslavne crkve, a i poznati povijesni dokument, Ljetopis kroničara Nestora, smješta ondje i nastanak ruske države. Kronika monaha Nestora spominje i Hrvate te opisuje rat kijevskog kneza Vladimira s Hrvatima u 10. stoljeću.

Komentara 47

AC
#acide*
18:34 21.07.2010.

Razlika izmedju siita i sunita je tako mala da svakodnevno jedni druge tamane kao pacove, a ko je to onda medju njih neprijateljstvo i mrznju ubacio, da nije mozda taj isti allllahhh ili im je mozda Isus vratio milo za drago pa mi izgleda da ce islamici biti neprijatelji sami sebi i da sudnji dan nece ni doziveti !

OB
-obrisani-
21:19 22.07.2010.

E pa stvarno riznica ... ako ćeš ti tako onda nema druge nego da ija tako! Znaš staru poslovicu da je tudjim k.... lako gloginje tući! To ti radiš! Problem koji radiš je što zanemaruješ sve što napišem osim onog što navedeš! Dakle hvataš se za slamku! Nitko nije rekao da su starogrčki filozofi bili nepogrešivi ( u ostalom kao i danas)jer nitko nije nepogrešiv ali to je prednost filozofije i uopćeno znanosti nad religijom jer uči na greškama koje su neminovne! Religija ne napreduje ! Ona se eventualno širi ali ostaje ista u svojoj biti (kao tvoj Kur\'an)! Dakle ako je neko i pogrešio u bliskoj budućnosti bi uvijek netko ispravio njegovu grešku ali čak i ovo što si ti napisao: Da je biblija prepisivala te gluposti kao np. Letviski zakon 12:1-2 da zena daje sjeme (medicina je dokazala da zena nema sjeme), to su ti mislili tvoji stari Grci filozofi a tu glupost je kopirala biblija... ....samo dokazuje da se religija itekako koristila tudjim znanjem ! E sad budući da tebe ne zanima znanje onda sve svodiš na filozofiju ( a sve kreće od filozofije! I Kur\'an je prije nego je stvoren itekako bio filozofiran od svojih tvoraca) a za tvoju informaciju znanje do vremena stvarnja Kur\'ana je već bilo jako veliko! Dakle znalo se i da je zemlja okrugla i da je u biti svega sitna čestica( iako je nisu zvali atom) i čak su zapisani prvi eksperimenti na mozgu ( 1700. prije n.e.)! Problem u svemu je bio što je znanje bilo privilegirano, dakle nije se moglo širiti! Neki su to shvatili kao Alekandar Veliki koji je i dao izgraditi najveću knjižnicu u tom djelu svijeta ikad! No njenim nestankom ostala je velika praznina u napretku civilizacija cjelog regiona! To su iskoristile religije koje su oduvjek računale na mase! Dakle, sve ima svoje korijene a ako misliš da je svo znanje u bilo kojoj knjizi, makar bio to i Kur\'an - to nije realno!

RI
Riznica
17:57 21.07.2010.

Ishmnidt, stari prijatelju sa vecernjaka, pa nisam ja to izlimslio, to je nauka dokazala, slozni svi fizicari svijeta...Mrak ne postoji !!! Tama je nedostatak svijetlosti i to nije stvoreno, kao sto Allah s.w.t nije stvorio ni zlo, zlo je samosamo nedostatak ljubavi ;) ... Kojeg nazalost vi ateisti, u neznanju prepisujete Bogu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije