Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog korupcije

Uhićen Živko Budimir – primao mito za pomilovanje kriminalaca!

zivko budimir,portal (1)
Klix
26.04.2013.
u 12:46

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir osumnjičen je da je uzimao mito kako bi pomilovao veći broj osuđenika, uključujući neke od najtraženijih kriminalaca u Bosni i Hercegovini

Zbog zloupotrebe položaja i korupcije u više slučajeva, pokrenuta je velika istraga protiv predsjednika Federacije Živka Budimira, njegovih suradnika, kao i pojedinih članova federalne Vlade. Jučer su istražitelji SIPA-e upali u Budimirove urede u Sarajevu i Mostaru, kao i u zgradu Vlade FBiH u Mostaru, a u popodnevnim satima Budimir je i službeno uhićen. Isto se dogodilo i nekima od njegovih suradnika.

Mito i pomilovanja

Predsjednik Federacije Živko Budimir osumnjičen je da je uzimao mito kako bi pomilovao veći broj osuđenika, uključujući neke od najtraženijih kriminalaca u BiH. Prvu vijest o tome donijeli su Budimiru u njegov sarajevski ured državni tužitelj Oleg Čavka i istražitelji SIPA-e. 

Iznenađenom predsjedniku FBiH uručili su nalog za uhićenje i krenuli u izuzimanje dokumentacije iz ureda. Budimir nije mirno prihvatio vijest o istrazi, a iako se pozvao na predsjednički imunitet uhićen je u popodnevnim satima, budući da se imunitet ne odnosi na kaznenu odgovornost. Satima je u svom uredu odgovarao na pitanja istražitelja, a pretreseno je i njegovo službeno vozilo. Imunitet nije mogao spasiti ni njegovog savjetnika Petra Barišića koji je uhićen pod sumnjom da je bio glavni operativac u uzimanju mita za pomilovanja osuđenika. Uhićen je i pomoćnik ministra pravosuđa FBiH i predsjednik Povjerenstva za pomilovanje Hidajet Halilović i Saud Kalosman iz boračke organizacije SŽ. Značajan dokazni materijal istražitelji su izuzeli iz Budimirovog mostarskog ureda koji je pretresen u isto vrijeme kao i ured u Sarajevu.

Dva državna tužitelja

Zatečen dolaskom istražitelja predvođenih državnom tužiteljicom Dijanom Kajmaković, kao i pitanjima koja su mu postavljali, predstojnik ureda Vinko Drinovac požalio se na zdravstvene probleme pa je morala intervenirati i ekipa mostarske Hitne pomoći. Akcija SIPA-e, koja je provedena po nalogu državnog tužiteljstva, je očito dobro pripremljena, a o ozbiljnosti pristupa dovoljno govori podatak da su dva državna tužitelja Oleg Čavka i Dijana Kajmaković, sinkronizirano djelovali u Sarajevu i Mostaru. S istragom o spornim pomilovanjima povezane su i jučerašnje aktivnosti SIPA-e u nekim drugim gradovima. 

Budimir će se na sudu morati suočiti s teškim optužbama. Ako i službeno bude podignuta optužnica protiv njega, Budimir će se vjerojatno morati oprostiti i od predsjedničke dužnosti. Ustav predviđa mogućnost da on sam podnese ostavku, što malo tko očekuje. Mnogo izgledniji je drugi scenarij, a to je da jedan od parlamentarnih domova pokrene pred Ustavnim sudom FBiH inicijativu za njegovo razrješenje, jer više nije dostojan obavljanja dužnosti predsjednika. Bez obzira što nije u kompletnom sastavu, Ustavni sud ima kapacitet odlučivati o takvoj inicijativi, a imajući u vidu težinu optužbi protiv Budimira skoro je sigurno da bi njegova smjena bila prihvaćena. Inače u jučerašnjoj akciji je uhićeno ukupno 19 osoba.

>>Uhićen Živko Budimir - primao mito za pomilovanje kriminalaca!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije