Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad popularnosti

Udio Internet Explorera u svijetu pao na manje od 60 posto

ie
screenshot
04.05.2010.
u 16:20

Na treće mjesto zasjeo je Googleov Chrome sa 6,7 posto udjela. Chromeov udio može se činiti malenim, ali riječ je o pregledniku koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za čak pet posto.

Udio Internet Explorera na svjetskom tržištu prvi je put pao na razinu manju od 60 posto. Posljednja istraživanja tvrtke NetApplications govore da Microsoftov preglednik (browser) drži 59,9 posto svjetskog tržišta, a slijedi ga Firefox sa 24,5 posto.

Na treće mjesto zasjeo je Googleov Chrome sa 6,7 posto udjela. Chromeov udio može se činiti malenim, ali riječ je o pregledniku koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za čak pet posto.

Stručnjaci tvrde da Internet Explorer svoje korisnike gubi mahom zbog sigurnosnih problema i propusta, a ne smije se zanemariti ni sve veći broj alternativnih preglednika koji postaju sve popularniji.

Nakon desetgodišnje pravne bitke s Europskom komisijom Microsoft je u Windowse koji se prodaju na području EU morao integrirati izbornik putem kojeg korisnik, između 12 ponuđenih, može izabrati preglednik koji želi koristiti.

Microsoft je obećao da će u novu verziju Internet Explorera ugraditi podršku za HTML5 koji predstavlja standard nove generacije u kodiranju web-stranica. Glavna mu je svrha reducirati potrebu za korištenjem dodataka poput Flasha.

Na svome vrhuncu Internet Explorer imao je udio od čak 95 posto. Bilo je to 2003. godine.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
10:37 02.06.2010.

što volim ove alternativce i ovo je bolje od ovoga. Vau 6,7 %, toliko je bolji a samo 6,7 % drži ??

ZA
Zagrebas
00:37 07.06.2010.

Tabovi u boji? Colorful tabs ekstenzija. Big deal. Javi kad ces imati AdBlock, Noscript i GreaseMonkey.

RL
RPG lover
09:39 30.05.2010.

Mislim da je Pukovnik u pravu. IE 8 ima milijun puta ljepše sučelje i ima korisnije ekstenzije od Mozille + ima tabove u plavoj, crvenoj i zelenoj boji. O tome kako ima ugrađen Protected mode da i ne govorim, mene je takoreći stalno upozoravao i dosađivao mi sa sigurnosnim upozorenjima. Ne kužim zakaj ljudi sve više koriste Mozillu. Google Chrome je isto bolji od Mozille. Tko ne voli IE, neka koristi Chrome ili Operu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije