Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupština EBRD-a

U Zagrebu 12 premijera regije zajednički traži izlaz iz krize

Thomas Mirow
REUTERS
13.05.2010.
u 19:15

Organizacija skupa Vladu stoji 15 milijuna kuna, a u tri dana 2000 stručnjaka potrošit će 400.000 eura.

Zagreb je domaćin jednog od najvećih financijskih skupova u Europi – 19. godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj, koja je lani uložila osam milijardi eura kako bi novim ekonomijama olakšala da se nose s krizom. Trodnevni će skup posjetiti više od dvije tisuće financijskih stručnjaka za koje se računa da će u Zagrebu potrošiti oko 400 tisuća eura. Hrvatska je vlada za organizaciju skupa, na kojem će posebna zanimljivost biti susret premijerke Jadranke Kosor s premijerima 12 država jugoistočne Europe, uložila 15 milijuna kuna. Sudionici skupa pokušavaju naći zajedničku formulu za izlazak regije iz krize i održivi rast.

Stižu prvi kunski krediti
Hrvatska je prvi dan skupa iskoristila za promociju vlastitih projekata, dok je prvi čovjek EBRD-a Thomas Mirow pozvao zemlje središnje i istočne Europe da smanje zaduživanje u stranim valutama te se oslone na zaduživanje u lokalnim valutama i razvoj domaćeg tržišta kapitala, u prvom redu državnih obveznica, jer je to najbolji odgovor na krizu. Da bi se smanjio negativan utjecaj tečajnih razlika, EBRD je i sam počeo davati kredite bez devizne klauzule, pa bi i u Hrvatsku mogli stići prvi kunski krediti. EBRD je lani u Hrvatsku uložio 245 milijuna eura.

– Počeli smo suradnju 1994. i otad uložili više od dvije milijarde eura. Ohrabruje nas veliki napredak koji je postignut u Hrvatskoj. Sektori koji su posebno važni za Hrvatsku, turizam i poljoprivreda, ne mogu napredovati bez ulaganja kao kamena temeljca. Spremni smo podržati sve napore, kako financijski tako i u smislu tehničke podrške. Mi smo dugoročni ulagač u RH, nastavit ćemo podržavati rastuću regionalnu suradnju koju Hrvatska utire u ovom dijelu Europe – istaknuo je Mirrow.

Izravna ulaganja
Premijerka je podsjetila na prednosti koje Hrvatska nudi ulagačima, od visokog stupnja infrastrukturne povezanosti, posebno cestovne, unikatnog geoprometnog položaja, kvalitetne, kreativne i obrazovane radne snage, do niza poticajnih sredstava.

– Iz programa gospodarskog oporavka jasno je vidljiva snažna promocija novih izravnih ulaganja u Hrvatsku. To su naši prioriteti. Nastavljamo s uklanjanjem administrativnih barijera, ubrzanjem donošenja dozvola, izgradnjom sustava elektroničke uprave, a uskoro i izmjenom sustava poreza na dohodak s ciljem poreznog rasterećenja gospodarstva – ustvrdila je premijerka te u kontekst snaženja gospodarstva ubrojila i borbu protiv korupcije.

Skup je privukao pozornost europskih alternativaca koji će, uz koordinaciju Zelene akcije, danas prirediti prosvjedni performans protiv globalizma i premoći svjetskih novčarskih institucija.

Komentara 18

PR
Protivcenzure
19:54 13.05.2010.

a premijeri u regiji šaka jada... uz par svijetlih iznimaka

DD
DDUVNJAK
19:37 13.05.2010.

U mi se omaklo! U skladu sa politikom koju promovira jedna radodajka , moglo bi nam se desiti da zbog ulaska u EU već preuzmemo i financijsku obvezu pomoći posrnuloj članici EU-Grčkoj . Kolonijo i crncima si bila teška

MM
Mladen Miletić
20:33 13.05.2010.

U Zagrebu 12 premijera regije zajednički traži izlaz iz krize, praktički izlaz iz govana. Mene zanima dali znaju kako se upada u tolika duboka govna i to nastojati zbječi. Izlaz iz govana je jednostavan uz totalnu pljačku guljenje kože ii otimanja svega što se može od naroda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije