Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
virus zapadn nil

U komi je većina srpskih pacijenata zaraženih virusom

komarac
Ivica Galović/PIXSELL
07.09.2012.
u 10:30

Profil pacijenata gotovo je identičan, svi su stariji od 50 godina, žive uz šume i rijeke

U Srbiji se virusom Zapadni Nil dosad zarazilo 37 ljudi, a većina je pacijenata u komi, prenosi Blic.

− Većina njih teško je bolesna, u komi je i samim tim priključeni su na aparate za umjetno disanje − objašnjava dr. Olga Dulović, zamjenica direktora Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije.

>> Srbija: Umrla druga osoba zaražena virusom Zapadni Nil

Pacijenti su u bolnicu dovoženi bez svijesti, a profil im je gotovo identičan. Osim jednog pacijenta koji je putovao u Grčku i Crnu Goru i jednog koji je došao iz Njemačke, ostali oboljeli nisu napuštali Srbiju. Svi pacijenti stariji su od 50 godina, žive pokraj šuma i rijeka ili na tim područjima imaju vikendice u koje su često dolazili tijekom ljeta.

Veterinarski specijalistički institut Kraljevo na 150 uzoraka s beogradskih obala Save i Dunava utvrdio je da je virus Zapadnog Nila prisutan kod 10 komaraca, čime je i službeno potvrđeno da su nositelji ovog virusa u Srbiji komarci.

U Srbiji je od virusa dosad umrlo troje ljudi, a jedini zaraženi građanin Hrvatske, 65-godišnjak iz Slavonskog Broda, najvjerojatnije se zarazio tijekom putovanja u Vojvodinu.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Meggi
Meggi
10:52 07.09.2012.

Ne čujem kanadere!! Ili možda trebamo hodati okolo obučeni ko pčelari?

Jovo Čaruga
10:59 07.09.2012.

jos samo da izdresiramo komarce dalete iskljucivo kabosni i hrvatskoj i nema vas...sta ti je moderno naouruzanje...bog te

LO
lojtra1
10:49 07.09.2012.

Jesu li slučajne vlasti spremne prašiti komarce bar u slavoniji kao najugroženijoj regiji, odnosno: što još čekaju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije