Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječe se u osijeku

U Hrvatskoj tri nova slučaja zaraze virusom Zapadni Nil

komarac
Ivica Galović/PIXSELL
Autori: Sonja Hoffman, Suzana Lepan Štefančić
10.09.2012.
u 15:07

Sigurno je da su se pacijenti zarazili u Hrvatskoj jer nitko od oboljelih nije putovao u susjedne zemlje, rekla je prof. Ira Gjenero Margan, šefica epidemiologije

Tri pacijenta zaražena virusom Zapadni Nil hospitalizirana su u Kliničkoj bolnici Osijek. Primljeni su u bolnicu prošlog tjedna, sa znacima virusnog encefalitisa. Uzorci su hitno poslani u Zagreb, a danas je stigla potvrda da je uzrok upravo virus Zapadni Nil.

– Svi su dobrog općeg stanja i nisu životno ugroženi. Riječ je o blagom encefalitisu – kaže ravnatelj KBC-a dr. Jozo Kristek. Ističe da se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka pa nema mjesta panici. Bolesnici su u dobi od 48, 65 te 76 godina. Ravnatelj Kristek nije nam mogao reći kako su se zarazili.

– Njih troje nisu povezani međusobno, nisu čak ni iz istog mjesta – navodi on. Smješteni su trenutačno u Klinici za infektivne bolesti.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su nam da je riječ o tri nova slučaja zaraze. Doznajemo da je jedan pacijent s područja Vukovarsko-srijemske županije, a ostala dvojica iz Osječko-baranjske županije i, prema prvim podacima, virus nije uvezen.

– Sigurno je da su se pacijenti zarazili u Hrvatskoj jer nitko od oboljelih nije putovao u susjedne zemlje, rekla je prof. Ira Gjenero Margan, šefica epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prošlog tjedna zabilježen je prvi slučaj zaraze. U Slavonskom Brodu leži pacijent (65) koji se zarazio u Vojvodini. Klinički je stabilan, a nakon što je potvrđeno da je virus importiran, osnovan je stožer koji prati potencijalnu epidemiju.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je građanima da nema mjesta panici jer će Stožer koje je ministarstvo osnovalo za praćenje eventualne epidemije pratiti situaciju.

– S obzirom na to da virus nije uvezen te da pacijenti nisu putovali, možemo očekivati još slučajeva groznice – rekao je ministar Ostojić. Dodao je da se ona pojavila i u svim zemljama u okruženju poput Srbije, Mađarske, Rumunjske, Italije. Uz to je naglasio kako će stožer u suradnji sa županijskim Zavodima za javno zdravstvo procijeniti situaciju i, ako treba, ponoviti mjere dezinsekcije protiv komaraca kako se zaraza ne bi širila. 

>>Ostojić: Pacijent je stabilan, u Hrvatskoj nema infekcije virusom

Ključne riječi

Komentara 17

MO
morales
15:39 10.09.2012.

"nakon što je potvrđeno da je virus IMPORTIRAN" Možda se u današnje vrijeme nema za lektore, ali bi i novinari sami valjda trebali imati barem osnovnu razinu pismenosti. Ako već novinarka ne zna engleski, onda ću joj pomoći - prijevod je "uvezen".

JA
james49
15:51 10.09.2012.

Koliko je danas u Hrvatskoj otkriveno novih slučaja raka? Ili koliko je danas u Hrvatskoj otkriveno novih teških dijabetičara? Oko tog komarca tolika vika a sve samo da bi se opet prodalo nekakovo cjepivo.

OB
-obrisani-
15:31 10.09.2012.

Hoće li sad nadležni organi biti učinkoviti i poubijati sve koarce kao kod ptičje gripe kad su ubijali perad??? Ili će se kroz 10-15 dana pojaviti cjepivo koje će Hrvatska morati kupiti jer su takvi zakoni u EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije