Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otrovni ulov

U Cavtatu ulovili jednu od najotrovnijih riba na svijetu

četverozupka (1)
Foto: Dubrovniknet.hr
1/3
24.09.2012.
u 21:45

Četverozupku napuhnjaču poznatiju kao Kuglakož ulovili su na parangal bračni par Brautović i njihov prijatelj Igo Albrecht. Ova vrsta sadržava otrov Tetrodotoxin koji je 1250 puta jači od cijanida

U Cavtatu je u nedjelju ulovljena jedna od najotrovnijih riba na svijetu, donosi Dubrovniknet.hr. Četverozupku napuhnjaču poznatiju kao Kuglakož ispod Konavoskih stijena uhvatili su bračni par Maro i Julijana Brautović loveći na parangal, a s njima u ribolovu je bio i njihov prijatelj Igo Albrecht.

Sluzava riba latinskog naziva Sphoeroides pachygaster teži 2,5 kilograma. Njezino meso puno je otrova Tetrodotoxina koji je 1250 puta jači od cijanida i samo jedan gram tog otrova može ubiti 30 ljudi. - Bacio sam parangal i nakon 2 sata smo sa 40 metara dubine izvukli čudnu ribu koju nikad prije nismo vidjeli- kazao je za portal Dubrovniknet.hr Mato Brautović te dodao da je nazvao Institut za more i priobalje koji nad ribom provodi daljnja istraživanja. Objasnili su mu i da je riba do Cavtata najvjerojatnije doplivala iz Indijskog oceana preko Sueskog kanala.

Kuglakož je zadnji put viđena devedesetih godina u srednjoj Dalmaciji, a u Japanu je unatoč njenom otrovu poslužuju kao specijalitet.

 

Komentara 10

DU
Deleted user
22:25 24.09.2012.

Zanimljiva vijest. Pa se čovjek zapita kakav je to otrov kad je od cijanida jači tolko puta? :-O

IP
info_punkt
22:27 24.09.2012.

insitut? ma kakav institut... a gradelada?

Avatar Meggi
Meggi
22:08 24.09.2012.

Pa ti Japanci su stvarno vanzemaljci.. njima ni otrov ne smeta. Sva sreća da je nije uhvatio netko tko se ne bi sjetio nazvati institut.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije