Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gubljenje signala

Trivijalna pogreška na iPhoneu 4 izazvala globalni skandal

iphone
AFP
16.07.2010.
u 18:56

Sada se Steve Jobs sam suočava sa stvarnošću: najvećom krizom medijskog povjerenja i srdžbom kupaca. Opća je ironija što je povod možda najbolji proizvod koji je Apple ikada napravio, iPhone četvrte generacije.

Polje izobličene stvarnosti – to je pojam kojim kroničari računalne ere opisuju karizmu Stevea Jobsa, njegove moći uvjeravanja i recept uspjeha tvrtke. To je taj nestvaran način na koji Jobs od inženjera uspijeva istjerati da u Appleove uređaje ugrade “nepotrebne” vizionarske pojedinosti te hipnotizira potrošačku pastvu najodanijih kupaca nekoga brenda na svijetu.

Sada se Steve Jobs sam suočava sa stvarnošću: najvećom krizom medijskog povjerenja i srdžbom kupaca. Opća je ironija što je povod možda najbolji proizvod koji je Apple ikada napravio, iPhone četvrte generacije.

Zašto gubi signal

Nakon što ih je u samo tri dana od početka prodaje preuzelo čak 1,7 milijuna novih vlasnika, nakon što je time postao najbrže prodavani tehnički proizvod u povijesti, počele su se čuti pritužbe: u nekim okolnostima telefon naglo izgubi signal.

Apple je dugo zanemarivao signale da je nešto krivo s antenom iPhonea 4 ugrađenom u metalni obod novog telefona. Javnost je polako sama shvatila da, kad se telefon drži lijevom rukom, pogotovo ako je dlan vlažan, ona premosti dvije od tri antene i signal se izgubi.

Recept je jednostavan: nabavite si košuljicu za telefon, ukrasni silikonski zaštitni remenčić koji ga obujmi, ili samo zalijepite centimetar selotejpa u donjem lijevom kutu tako da kratki spoj postane nemoguć.

Apple se na te pritužbe nije osvrtao, ali je srdžbu dodatno izazvao brisanjem primjedbi na svojim stranicama za tehničku potporu kupcima i službenom izjavom u kojoj, poslije svega, tvrdi da problem nije u konstrukciji, nego u tome kako korisnik drži telefon!

Pritom je otkrio i ono što upućeni znaju: prikazi jačine signala na tom telefonu lažu, ali to će se u softveru popraviti pri sljedećem unapređenju softvera. Posvemašnja neistina nevrijedna tako trivijalnoga tehničkog problema.

Prijeloman test

Glavna nevolja s javnošću erumpirala je kada je glavni potrošački časopis Consumer Reports telefon izvrsno ocijenio, ali mu je u preporuci za kupnju okrenuo palac dolje – zbog antene!

Kupci su na Zapadu i kritični i razmaženi. Prodaja i takvoga iPhonea 4, međutim, ne opada! Ipak, Appleu danas nije najveći problem proizvesti unaprijeđenu inačicu telefona.

Ključne riječi

Komentara 39

DR
drznedaj
19:22 16.07.2010.

Cek das tolke pare za telefon i onda mi autor tu savjetuje da popravim telefon, onak na ruski sa malo selotejpa?!?!?! Aj molim te. Valda se moze ocekivat da takav proizvod bude testiran prije nego bude bacen medju ljude. I sad a kupim jos kosuljicu za koju Apple trazi 29$ a u proizvodnji stoji oko 1$. Pa to je bruka. Umjesto da svima posalje te kosuljice besplatno. A i da posalju nebi je stavio. Izgleda pederski. Nene, Apple radi greske tipicne za monopoliste. Iphone ide natrag i odsad samo Android

DR
drznedaj
19:23 16.07.2010.

neugodan, to je tocno. Puno para za slabu tehniku i jos na to i luda poslovna praksa

Avatar neugodan
neugodan
19:21 16.07.2010.

pa oduvijek se znalo da su kupci apple-ovih stvari informaticki nepismeni...to su uglavnom panjevi sa malo dubljim novcanikom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije