Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ICTY

Tko je Ratko Mladić i za što je optužen

srebrenica
Reuters/Pixsell
26.05.2011.
u 13:31

Haaški sud optužio je Ratka Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja rata.

Haaški sud optužio je Ratka Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja rata.

U optužnici se navodi da je Mladić kao zapovjednik vojske bosanskih Srba od 1992. do 1996. sudjelovao u progonu nesrpskog stanovništva, odnosno granatiranju Sarajeva u kojem je  stradalo civilno stanovništvo.

Mladiću se u optužnici na teret stavlja i genocid u Srebrenici. U optužnici se navodi da su vojnici pod Mladićevim zapovjedništvom ubili oko 7000 muslimanskih muškaraca i dječaka, a oko 30.000 žena i djece je deportirano.

Mladić je rođen 1943. godine u Božinovićima u bosansko-hercegovačkoj općini Kalinovik. Vojnu akademiju završio je 1965. godine u Beogradu. Bio je oficir JNA u Makedoniji, na Kosovu i u Hrvatskoj. Tijekom 1991. godine postavljen je za zapovjednika Devetog korpusa JNA u Kninu. 1992. dobio je čin generala i postao je zapovjednik Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. U svibnju 1992. postaje zapovjednik Vojske Republike Srpske. Na tome položaju ostaje do kraja 1996.

 

Komentara 11

ST
standup
14:39 26.05.2011.

triba osnovati Haski -ogranak Sud u Srebrbrnici !!..i na Live-Tv..!!

DU
Deleted user
16:11 26.05.2011.

Mediji stalno iznose da su u Srebrenici četnici \'\'ubili\'\' 7000 ljudi, što nije točno. Točno je da su likvidirali 7000 ljudi, jer ubiti u ratu znači ubiti neprijatelja u borbi, a ovdje je doslovce riječ o likvidaciji nenaoružanih ljudi koji nisu pružali nikakav otpor, jer su predali to malo oružja koje su imali nakon čvrstog obećanja ove uhvaćene spodobe da im se ništa neće desiti. Samo se nadam da se to konstantno iskrivljavanje činjenica ne radi namjerno kako bi se na neki način ublažila strahota ovog groznog zločina. Pravda opet neće biti zadovoljena, jer koliko god godina robije ova spodoba dobije biti će premalo i nesrazmjerno počinjenom zločinu. Budući da Haškim kazalištem upravlja politika ne bih se začudio da ga osude na manje godina od generala Gotovine.

OB
-obrisani-
13:46 26.05.2011.

Dajte ga muslimanima da mu oni sude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije