Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
berlusconi odlazi

Talijani usvojili stabilizacijski zakon, čeka se nova vlada

Talijanski parlament
12.11.2011.
u 18:13

Napolitano će već sutra otvoriti konzultacije za sastav nove vlade i vjerojatno će već uvečer povjeriti mandat za sastav

Zastupnički dom talijanskog parlamenta usvojio je večeras stabilizacijski zakon sa 379 glasova "za“, 26 "protiv“ i dva suzdržana. Stabilizacijeske mjere su od Italije tražile europske institucije.

Večeras se održava posljednji sastanak vlade premijera Silvija Berlusconija, koji će definitivno predati ostavku predsjedniku republike Giorgiju Napolitanu. Berlusconi, prisiljen ekonomskim stanjem, nakon kojih su slijedili politički pritisci iz cijele Europe, morao je nakon više od tri godine vođenja vlade desnog centra, podnijeti ostavku.

Napolitano će već sutra otvoriti konzultacije za sastav nove vlade i vjerojatno će već uvečer povjeriti mandat za sastav vlade bivšem profesoru ekonomije Mariju Montiju.

Nova, 63. vlada talijanske republike bit će sastavljena od osoba koje ne pripadaju strankama, koje su stručnjaci u pojedinim resursima. Vladi Marija Montija će povjerenje u parlamentu dati stranke koje su do sada bile u oporbi, među kojima su Demokratska stranka, zatim stranke centra i stranka Italija vrijednosti. No i Berlusconijeva stranka bi trebala poduprijeti Montija.

Zasigurno je da je danas završen berlusconizam i da, najvjerojatnije Berlusconi više nikada neće biti premjerom.

Budući talijanski premijer, profesor ekonomije Mario Monti, koji je bio i europski povjerenik od 1994. do 2004., proveo je subotu u razgovorima i u pripremanju liste ministara njegove nestranačke vlade. Monti bi trebao već u ponedjeljak ujutro biti premijerom, kako bi to bio čvrsti odgovor burzama, koje su spekulirale talijanskim državnim obveznicama, jer Berlusconijeva vlada nije znala provesti potrebne reforme za ekonomsku stabilizaciju.

Zanimljivo je i što je Berlusconi pozvao Montija na radni ručak u subotu u palaču Chigi, sjedište vlade. Bio je to, dakle, razgovor sadašnjeg i budućeg talijanskog premijera. Monti se u subotu sastao i s novim predsjednikom Europske središnje banke Marijom Draghijem, kao i s drugima kako bi imao što bolji uvid u talijanske račune, kao i da vidi mogućnost s kojim osobama može računati kao s budućim ministrima.

Komentara 5

IR
irani
20:04 12.11.2011.

Za razliku od Grcke Italija ima snaznu industriju i trebali bi biti u daleko povoljnijoj situaciji. OK, ima neki slicnosti; pogotovo oko drzavne birokracije i \"kreativnih\" prijava dohodka poreznim vlastima. Ako se uspiju dogovoriti i potegnuti zajednicki, buducnosti nije losa.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
20:25 12.11.2011.

U Italiji Berluskoni odstupa ...a parlament će imenovati novog Premijera.Za demokratski svijet uobičajena procedura.Jednako je i u Engleskoj.Događa se isto kao i u Hrvatskoj...gdje i dan danas jedni osporavaju Jadranku kao nelegalnu premijerku,a došla je na to mjesto voljom saborskee većine pobjedničke koalicije.

GR
grabice
21:39 12.11.2011.

...tko će sad biti Talijanima kriv za sve njihove probleme i frustracije....? ...ovaj novi....a u banani su goroj od nas..... .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije