Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22 nestalih

U krvavoj akciji spašavanja ubijeno 30 talaca i 11 otmičara

Autori: luc, tli/VLM, i.kri
17.01.2013.
u 13:17

Među ubijenim taocima osam je Alžiraca te dva Japanca, Britanca, Filipinca i jedan Francuz. Mediji pišu da je u akciji oslobođeno oko 600 lokalnih radnika.

Završila je akcija spašavanja stranih talaca iz ruku otmičara u Alžiru, a prve informacije s terena potvrđuju da je tijekom jučerašnjeg dana ubijeno najmanje 30 talaca te 11 otmičara. Među ubijenim taocima osam je Alžiraca te dva Japanca, Britanca, Filipinca i jedan Francuz. Kriza još nije gotova jer se 22 osobe smatraju nestalima.

Još nije poznata sudbina 14 Japanaca objavio je njihov poslodavac, dok je norveška energetska kompanija Statoil izvijestila da osam njihovih radnika se još uvijek smatraju nestalima. Američki zrakoplov je sletio blizu plinskog postrojenja u Sahari kako bi evakuirao taoce.

Reuters piše da je u akciji oslobođeno oko 600 lokalnih radnika. – Najoštrije osuđujemo teroristički napad na osoblje BP-a i njihove objekte u Alžiru. Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo s alžirskim vlastima i našim međunarodnim partnerima, kao i sa sigurnosnim uredom BP-a u Londonu – priopćio je glasnogovornik Bijele kuće.

Britanski premijer David Cameron objavio je da će zbog talačke krize u Alžiru odgoditi sutrašnji put u Nizozemsku, gdje se trebao susresti s Markom Rutteom i održati dugoočekivani govor o budućnosti Velike Britanije u Europskoj uniji.

O alžirskoj krizi i ''dramatičnim razmjerima'' koje je poprimila oslobodilačka akcija oglasio se i francuski predsjednik Francois Hollande te kazao da je vojna intervencija u Maliju bila opravdana.

Alžirski ministar informiranja Mohamed Said prije je kazao da su mnogi otmičari ubijeni, no nije precizirao koliko njih. Vladin glasnogovornik potvrdio je da je ubijeno i nekoliko talaca kao i da je alžirska vojska morala početi akciju njihova oslobođenja nakon što su propali pregovori s otmičarima. Reuters je pak javio da su trojica ubijenih islamista iz Egipta, po dvojica iz Alžira, Tunisa i Libije i po jedan iz Francuske i Malija.

 

Otmičari traže prestanak francuske intervencije u susjednom Maliju. Alžirska vlada nije željela pregovarati s teroristima. Grupa koja se naziva "Bataljun krvi" tvrdila je da je jučer otela 41 stranca, među kojima su bili Amerikanci, Japanci i Europljani nakon što su upali u postrojenje za izvlačenje prirodnog plina i spavaonice radnika jučer u zoru. Napadači traže prekid francuske vojne intervencije u Maliju gdje se stotine vojnika bori na tlu s islamskim militantima, nakon što su ih tjedan dana napadali iz zraka.

>>Islamisti u Alžiru zarobili 41 stranca: Ovo je osveta za Mali!

Komentara 30

ST
Startrack
14:58 18.01.2013.

Riznica Afganistan i Irak smo mi Amerikanci napali zbog 9/11. U Afganistanu je bila baza Alkaide.

IP
info_punkt
16:16 17.01.2013.

"...Kriza u Alžiru: Vojska ubila šest zatočenih i osam otmičara..." ________________ interesantno... u stranim medijima piše da je ubijeno 35 talaca...

OB
-obrisani-
08:20 19.01.2013.

18.01.2013. u 14:58h Startrack je napisao/la: Riznica Afganistan i Irak smo mi Amerikanci napali zbog 9/11. U Afganistanu je bila baza Alkaide. ++++++++++++++++++ Lako za Riznicu,saudijskog vehabiju,inače tvog brata po obreznom obredu.9/11 je false flag operacija u izvedbi CIA ii Mossada.Afganistan i Irak su napali tvoji cionisti,a ne Amerikanci jer su oni olupirani od cionista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije