Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tadić: Srbija podnosi protutužbu protiv Hrvatske za genocid

tadić
AFP
31.12.2009.
u 15:12

Srbija će pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu podnijeti protutužbu za genocid protiv Hrvatske, zbog zločina počinjenih od 1991. do 1995. godine, rekao je Boris Tadić za RTS.

Srbija će pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu podnijeti protutužbu za genocid protiv Hrvatske, zbog zločina počinjenih od 1991. do 1995. godine, rekao je Boris Tadić za RTS.

Srbijanski pravni tim sredinom prosinca okončao je rad na vrlo opsežnoj tužbi koju protivi naše zemlje podnose zbog zločina počinjenih u vrijeme i nakon Domovinskog rata.

- Republika Srbija odlučila se na ovaj korak jer je Republika Hrvatska pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o spjrečavanju i kažnjavanju zločina genocida tijekom oružanih sukoba na teritoriju te Republike od 1991. do 1995. godine, stoji u priopćenju Vlade Srbije.

>>Srbija tuži Hrvatsku za genocid tijekom Domovinskog rata

Osim detalja vezanih uz zločine u novije doba tužba sadrži i poseban dodatak o zločinima koje su Hrvati počinili nad Srbima u razdoblju od 1941. do 1945.

Hrvatska je tužbu za genocid protiv Srbije podnije još 1999. U njoj se naglašava da je režim u Beogradu odgovoran za etničko čišćenje Hrvata jer je izravno kontrolirao vojne i civilne službe na okupiranom teritoriju Republike Hrvatske.

Tadić prije tjedan dana: Ne treba žuriti s protutužbom!

Tadić je prije samo tjedan dana izjavio da ne treba žuriti s podnošenjem tužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid  i da bi bilo daleko bolje da ni Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije.

- Razmislit ćemo. Bilo bi dobro da Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije, nego da se ta pitanja rješavaju pojedinačno, u sudskim procesima koji ne bi podizali međunacionalnu tenziju, rekao je Tadić.

Dodao je da ne treba žuriti sa podnošenjem kontratužbe nego raditi postupno i mudro, jer se na taj način može ostvariti uspjeh.

Ključne riječi

Komentara 618

DE
delamarina
16:34 31.12.2009.

Pise jedan iz Vojvodine ,pozdrav rvackoj,nego kad ces ti kuci pa pozdravljaj rvacku iz rvacke.

Avatar BigBadWolf
BigBadWolf
16:55 31.12.2009.

Odzvonilo srbo-jugovicima.

DE
delamarina
16:23 31.12.2009.

bili,vezbaj ,trebace ti a u medjuvremenu mozda ti neki vodoplov baci konopac da ne setas zaludan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije