Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravni tim Srbije predaje tužbu Međunarodnom sudu pravde do kraja 2009.

Srbija tuži Hrvatsku za genocid tijekom Domovinskog rata

oluja
Foto: VL arhiva
1/2
24.12.2009.
u 18:10

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne treba žuriti sa podnošenjem tužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid nad Srbima i da bi bilo daleko bolje da ni Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije.

Pravni tim Srbije završio je rad na tužbi protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom sukoba 1991-95. godine. Tužba će uskoro biti predana Međunarodnom sudu pravde, saznaje B92. Pred tim sudom već je pokrenut proces u kojem Hrvatska za genocid optužuje Srbiju.

Kako doznaje B92, deset godina nakon što je Međunarodnom sudu pravde upućena tužba Hrvatske kojom se Srbija tereti za genocid, u sud će stići kontratužba Srbije, kojom se i Hrvatska tereti za isti zločin.

Čim budu završene tehničke pripreme, moguće i prije kraja 2009. godine, sudu će biti predana tužba u kojoj se navodi da su Srbi koji su početkom devedesetih godina živjeli u Hrvatskoj bili žrtve genocida.
Kako prenose srbijanski mediji, tvrdnje da je hrvatska vlast odgovorna za genocid bit će potkrepljene pozivanjem na haaške optužnice, kao i na procese koji su protiv optuženih za ratne zločine vođeni i u Hrvatskoj.

U tužbi će se naći podaci o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i tijekom operacija Bljesak i Oluja.

Sudu će biti predočeni i podaci o žrtvama i to ne samo onim koje su stradale u sukobima do 1995. godine, nego i onima koji su stradali nakon ratnih okršaja ili u pokušajima da se vrate iz izbjeglištva.

Tadić: Bilo bi dobro da Hrvatska nije podnosila tužbu
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da ne treba žuriti sa podnošenjem tužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom sukoba od 1991. do 1995. godine i da bi bilo daleko bolje da ni Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije.

- Razmislit ćemo. Bilo bi dobro da Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije, nego da se ta pitanja rješavaju pojedinačno, u sudskim procesima koji ne bi podizali međunacionalnu tenziju, rekao je Tadić.

 Dodao je da ne treba žuriti sa podnošenjem kontratužbe nego raditi postepeno i mudro, jer se na taj način može ostvariti uspjeh.

Hrvatska tužila Srbiju
Podsjetimo, Hrvatska je neposredno nakon bombardiranja Jugoslavije, Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu u kojoj se traži da sud Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži Beogradu da kazni sve počinitelje zločina, da Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu odštetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

Sud je odbacio argumentaciju Srbije da nije nadležan da presuđuje jer u vrijeme podnošenja tužbe Srbija, odnosno bivša SRJ, nije bila članica UN-a, a potom odredio i rok do 22. ožujka 2010. da Srbija, u skladu s procedurom, odgovori na navode iz hrvatske tužbe.

Ključne riječi

Komentara 770

GA
Gavro
20:00 24.12.2009.

Vidi sto su se zlocinci uzbudili pa ako nise krivi sud ce tako i dosuditi. Cega se bojite ???

IB
Ivana Brkić Ćubela
18:58 24.12.2009.

Zdravka ti moras da imas Žilu kenjaru To je ona Žila na tvom čelu koja dolazi do izražaja tokom smejanja,pisanja ovih bezveznih stihova ili vrsenja radnje po kojoj je i dobila ime. TRK do ogledala i Prdni pa ces da ces da je vidis !!!

Avatar kresh_35
kresh_35
10:14 25.12.2009.

@anica 08 hehehehehe a fakat si smijesna i jadna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije