Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječki studenti pod stresom na fakultetima

Svaki drugi brucoš bezvoljan i tjeskoban, svaki šesti depresivan

studenti
Arhiva VL
12.10.2009.
u 23:00

Svakog drugog brucoša muči blaga, a svakog petog umjerena tjeskoba, dok svaki šesti brucoš ima izražene simptome depresije.

Prelazak iz srednje škole u fakultetske klupe, novi grad, novi ljudi, odvajanje od roditelja...! Za mnoge 19-godišnjake, pokazalo je istraživanje provedeno među 492 studenta prve godine Sveučilišta u Rijeci, to je ipak prevelik stres.

Zato i ne čudi što svakog drugog brucoša muči blaga, a svakog petog umjerena tjeskoba, dok svaki šesti brucoš ima izražene simptome depresije. No, najviše zabrinjava podatak da je svaki 14. student prve godine Sveučilišta u Rijeci razmišljao o samoubojstvu.

Kriv i pritisak roditelja
- Naravno da je taj podatak šokantan, ali on je isto tako dokaz da Hrvatska samo slijedi trend povećanja depresije i suicidalnosti koji traje u svijetu, gdje se u posljednjih 20 godina broj oboljelih od depresije upeterostručio - objašnjava Ivanka Živčić-Bećirević s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, koja je provela istraživanje među studentima u sklopu petogodišnjega projekta “Rizični i zaštitni faktori psihološke prilagodbe studenata”.

Da je brojka zastrašujuća, smatra i psihijatar prof. Ljubomir Hotujac jer, kaže, postotak je suicidalnosti jednak onome pacijenata s ozbiljnim duševnim poremećajima.

A zašto studenti razmišljaju o najgorem, teško je odrediti, no sigurno je da su svi bili bezvoljni, vjerovali da nemaju perspektivu, da im nitko ne može pomoći...

- Studenti koji nam se javljaju za pomoć često su napeti, nervozni, anksiozni. Nesigurni su zbog odabira studija, često smatraju da su upisali nešto što ih uopće ne zanima, a roditelji im ne dopuštaju da mijenjaju studij.

Mnogi imaju problema u učenju, ne znaju rasporediti vrijeme, ne slažu se s prijateljima, partnerom... Bilo je i studenata s težim depresijama koje smo upućivali psihijatrima i koji zaista nisu imali motiva za rad te su odbijali svaku našu pomoć - kaže Marta Jović, psihologinja u zadarskom savjetovalištu za studente. Česti su, dodaje, i slučajevi napadaja panike koji znaju biti toliko jaki da student ne želi izići na ispite, a neki se čak ne usude napustiti studentsku sobu ili pak ući u javni gradski prijevoz.

- Da, imali smo slučajeva da student uči po cijele dane, ali na ispit se ne usudi otići i položiti ga jer je strah koji ga muči toliko jak da jednostavno ne može prestati razmišljati o njemu. I kada dođu pred profesora vjeruju da će samo blokirati - objašnjava Jović.

Sramota pasti ispit...
Okidač je često sukob s obitelji jer svim je studentima i te kako važno što misle njihovi roditelji, a ako ne polože ispit ili ne upišu sljedeću godinu, uvjereni su da su ih razočarali. S druge strane, mnogi roditelji vrše pritisak na djecu. To ne znači da im obitelj prijeti da završe studij, ali roditelji to očekuju od njih jer otac, primjerice, ima tvrtku i očekuje da sin ili kći nakon studija preuzmu obiteljski posao.

Ključne riječi

Komentara 12

AD
adrian1
08:35 13.10.2009.

u kakvoj državi živimo ti podaci ne čude, dapače prilično su optimistični

HA
Hetera Aspazija
13:37 13.10.2009.

Dakle, administratore - iz kojih ste mi demokratskih razloga obrisali komentar? I to bez objašnjenja? Sloboda govora samo za novinare?

BL
Blackwater
03:39 13.10.2009.

Pa kad vide kakva nam je budućnost, i da se ništa nije promijenilo odkada su se rodili, pa nije niti čudo da su depresivni.Jadna djeca, moja generacija popušila PTSP a ova djeca su na putu da dobiju isti, ali u miru, i to je najžalosnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije