Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvansudska nagodba

Sunčani Bast može se uknjižiti na zemljište kupljeno od Šime Nimca

Novac od prodaje zemljišta bivši župnik i bankarica vjerojatno su potrošili
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
02.05.2016.
u 22:45

Župa Uznesenja BDM zadržala je četiri tisuće kvadrata, no ostala je bez 35 tisuća kvadrata, kao i bez novca

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi i tvrtka Sunčani Bast d.o.o. sklopile su izvansudsku nagodbu o pravu vlasništva i posjeda zemljišta u Baškoj Vodi koje je 2012. Sunčanom Bastu prodao tadašnji župnik fra Šime Nimac za 9,8 mil. kn. Novac je podigao sa župnog računa i vjerojatno ga potrošio zajedno s bankaricom Jasminom Bilonić. Župa Uznesenja BDM u cijelosti je priznala Sunčanu Bastu pravo vlasništva i posjeda nad česticama zemljišta površine 35,5 tisuća četvornih metara, a u svom vlasništvu i posjedu, na ime donacije od Sunčanog Basta, zadržala dio nekretnine površine četiri tisuće četvornih metara.

Saniranje već nastale štete

Župa je neopozivo ovlastila Sunčani Bast da temeljem ove sudske nagodbe u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Splitu, Stalne službe u Makarskoj, upiše pravo vlasništva za navedene parcele na 35,5 tisuća četvornih metara.

“Sklapanjem i izvršenjem ove sudske nagodbe stranke su u cijelosti uredile svoje odnose te jedna prema drugoj nemaju nikakvih financijskih ni drugih obveza. Međusobno se izričito odriču bilo kakvih prava i potraživanja, a posebno prava na žalbu te bilo kojeg načina pobijanja ove nagodbe koja je pravomoćna danom sklapanja”, piše u nagodbi. Time je okončan spor koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Splitu. Sudska nagodba potpisana je u petak, a tužitelj, Župa, obvezala se najkasnije u roku od sedam dana povući prijedlog za zabilježbu spora na predmetnim nekretninama.

– Riječ je o saniranju već nastale štete koju je prouzročio Šime Nimac. Drago mi je što smo postigli mirno rješenje spora. Pobjednici smo i jedni i drugi, i Župa i obitelj Mikulić, vlasnici Sunčanog Basta, u pravnom i moralnom smislu – rekao je Željko Ćapin, odvjetnik Župe Uznesenja BDM.

Nestali milijuni

Fra Šime Nimac pred Županijskim sudom u Splitu nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer je zloupotrijebio položaj i ovlasti prodajući zemljište bez pisanog ovlaštenja biskupa i uzimanjem novca s crkvenog računa. Njegova bankarica Jasmina Bilonić u istom je postupku dobila godinu i devet mjeseci zatvora jer ga je poticala i savjetovala da novac podigne s crkvenog računa i zajedno s njim ga trošila. Tvrtka Sunčani Bast do sada se nije uspjela upisati kao vlasnik zemljišta iako ga je uredno platila. Ovom nagodbom Župa joj to omogućuje, iako time ostaje i bez zemljišta i bez novca.

Pravomoćnom odlukom Općinskog suda u Benkovcu fra Šime Nimac treba vratiti 9,8 mil. kn s kamatama Župi Uznesenja BDM, ali crkva taj novac nikada neće moći naplatiti unatoč tome što su fra Šimini računi pod ovrhom. Jedino što je imao u vlasništvu, passat koji je kupio nakon prodaje zemljišta, Crkva je ovršila i prodala na dražbi za 150.000 kuna. Blokiran je i račun Jasmine Bilonić na kojem je 2,3 mil. kn, novac za koji je na suđenju rekla da je fra Šimin, kao i jahta “Lucky me” koju je kupio na njezino ime. Još se zna da je fra Šime posudio prijatelju 1,5 mil. kn, a ostatku novca nema traga. Župa bi, da je dobila spor, Sunčanom Bastu morala vratiti novac koji su, izgleda, fra Šime i bankarica spiskali, kao i kamate, pa su pronašli kompromis i sklopili nagodbu.     

Komentara 5

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:26 03.05.2016.

Eto, još jedan prekrasan primjer da ljubav pobjeđuje sve...bože dragi jel ja ovo sanjam il je ova lakrdija za stvarno.....

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
04:57 03.05.2016.

Velecasni Nimac kao Robinn Hood, otima bogatima i dijeli sirotinji. A i Lady Marianna je komad.

K2
kritičar_2
07:59 03.05.2016.

I iz moje glave bi "iscurila pamet",s bankaricom u krevetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije