Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkva i dalje utjeruje dug

Fra Šime Nimac dobiva poticaje za uzgoj maslina

24.11.2014., Split - Nastavak sudjenja Fra Simi Nimci i Jasni Bilonic na Zupanijskom sudu u Splitu.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
13.01.2016.
u 13:47

Jučer je na dražbi prodan passat koji je kupio Nimac. Za 150.000 kuna kupila ga je tvrtka iz Zagreba. Ovo je prvi novac koji je Crkva naplatila

Fra Šime Nimac, koji na temelju pravomoćne presude Općinskog suda u Benkovcu mora vratiti 9,8 milijuna kuna Župi Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi, koje je uzeo sa župnog računa nakon što je prodao crkveno zemljište, vlasnik je OPG-a i ostvaruje prava na poticaje koje mu isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede. Nije problem ni što su svi fra Šimini računi pod blokadom, država mu novac daje na zaštićeni račun.

Prema evidenciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, podnio je zahtjev za izravna plaćanja 2015. godine za 4,07 hektara poljoprivrednog zemljišta. Obrađuje 0,14 ha maslinika, 2,32 ha oranice, a na 1,61 ima miješani trajni nasad. Na temelju zahtjeva 2012. mu je isplaćeno 2655, a 2015. godine 8861 kuna.

Nakon izbijanja afere kada je nestao novac, neposlušni fratar sklonjen je u samostan u Karinu. Dobio je mentora s kojim razgovara, a očito ima dosta slobodnog vremena koje krati poljoprivredom. Crkva za to vrijeme nastoji naplatiti štetu koju je počinio. Na zahtjev Splitsko-makarske nadbiskupije jučer je na javnoj dražbi prodan fra Šimin passat, koji je kupio 2012., nakon što je izbila afera. Za 150.000 kuna kupila ga je jedna zagrebačka tvrtka. Početna cijena bila je 100.000 kuna, a za fra Šimino vozilo natjecala se još jedna tvrtka iz Splita.

Crkva je tako došla do kapi u moru od svojih potraživanja. Zatražila je ovrhu i nad lijepo uređenim mladim maslinikom u Lišanima Donjim, koje je posadio 2010. godine i za koje sada dobiva poticaje. Šime Nimac na Županijskom je sudu u Splitu zbog neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta nepravomoćno osuđen na 24 mjeseca zatvora, a njegova bankarica Jasmina Bilonić na 18 mjeseci. 

>> Fra Šime osuđen na dvije, bankarica Jasmina Bilonić na godinu i 9 mjeseci zatvora 

>> Fra Šime Nimac ostaje bez deset milijuna kuna, maslinika i auta

Komentara 9

SI
siskic
16:20 13.01.2016.

pa dobar je prč šime. em se opario, em plavuša nije loša.

PU
Pulchrum
14:04 13.01.2016.

Zašto Crkva ne bi uzela ono što je njeno? Šta mislite da vama netko otme vaše, šta ne bi ste potraživali? Glupost! Crkva bar ulaže u dobre stvari, pomaže siromašnima, bolesnima. A u svakom žitu ima kukolja.

OB
ObrenM
19:39 13.01.2016.

Posteni zemljoradnici ne mogu lako do poticaja,a izopaceni lopov to dobiva bez problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije