Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISTERIJ PADA JAT-OVOG ZRAKOPLOVA

Kako je stjuardesa Vesna preživjela je pad s 10.160 metara? Neki su mislili da su priču 'patentirale' tajne službe

Foto: Arhiva Večernjeg lista
1/6
26.01.2024.
u 19:24

Na današnji dan, prije 52 godine, nad Češkom se srušio JAT-ov zrakoplov DC-9. U nesreći su poginuli svi putnici, no ne i svi članovi posade. U repu zrakoplova, pad s 10.160 metara, čudom je preživjela mlada, stjuardesa Vesna Vulović, koja je zbog toga ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda. No, gotovo četiri desetljeća nakon nesreće, pojavile su se i potpuno drugačije teorije, koje su osporavale čitavu tu priču

Tog se 26. siječnja, 1972. godine, na let Kopenhagen - Zagreb -Beograd, mlada stjuardesa Vesna Vulović ukrcala greškom, umjesto svoje kolegice istog imena i prezimena, što ju je umalo stajalo života. U trenutku kada je bio iznad grada Češka Kamenica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj, JAT-ov zrakoplov DC-9 je iznenada eksplodirao, nakon čega se srušio s 10.160 metara visine. U toj je zrakoplovnoj nesreći poginulo svih 22 putnika te 5 članova posade, no pad je preživjela upravo 22-godišnja stjuardesa Vesna.

Postala je time svjetska rekorderka u preživljavanju pri padu s tolike visine, bez padobrana, te je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda. Svi su željeli čuti njenu priču, no ona ju je odbila ispričati i novinarima BBC-a, pa čak i Oprah Winfrey. Ipak, nakon četiri desetljeća otvorila je dušu te je dala ekskluzivni intervju za dansku državnu televiziju DR, budući da su ju, upravo za Dansku, vezale "prve 22 godine života, prije pada".

VEZANI ČLANCI:

- Tog je dana sve ukazivalo na nesreću. Sjećam se, za doručkom je Ratko Mihić non stop pričao o svom sinu i o svojoj kćeri. Kao da je on jedini otac na svijetu. Samo je pričao o svojoj djeci, osjećao je da ih više neće vidjeti - ispričala je danskim novinarima stjuardesa koja je pad preživjela u repu zrakoplova, a nakon nesreće je 27 dana bila u komi. Zadobila je frakturu lubanje, bile su joj slomljene obje noge, te tri pršljena, zbog čega je privremeno bila paralizirana od struka. Nakon što je 16 mjeseci provela na rehabilitaciji, Vesna se ponovo vratila na posao, nastavila je raditi u JAT-u, no ne više kao stjuardesa.

Brojne kontroverze

Nesreću JAT-ova aviona stručnjaci su istraživali dva puta. Najprije je češka komisija objavila da se avion prelomio na visini od 10.000 metara, ali kako nije otkriven uzrok, komisija je nastavila istragu. Zaključeno je da se DC-9 nije niti sudario s drugim avionom te da vremenski uvjeti nisu bili razlog nesreće. Unatoč službenoj verziji, prema kojoj je JAT-ov DC-9 eksplodirao na visini od 10.000 metara, sam uzrok pada jugoslavenskog, putničkog zrakoplova godinama je bio predmet brojnih teorija. krivac navedena je čak i ustaška emigracija, koja je to navodno 'odradila' u sklopu operacije koju je sponzorirala CIA.

Foto: Arhiva Večernjeg lista

No, kako je vrijeme prolazilo sve se glasnije govorilo o tome da je putnički zrakoplov JAT-a bio srušen greškom, jer u to su vrijeme, upravo na tom prostoru, bile vojne vježbe. Naime, prema jednoj teoriji avion je oborio MIG čehoslovačke vojske, a prema drugoj čitava je priča bila falsificirana, jer je DC-9, navodno greškom pogodila raketa češke protuzračne obrane. Pojavila se i teorija prema kojoj je, u trenutku rušenja, avion bio na visini od tek nekoliko stotina metara, jer se od posade, navodno, tražilo prisilno slijetanje. Lančanom se reakcijom počelo sumnjati i da su rekord Vesne Vulović izmislili češki agenti, te da ona ipak nije preživjela pad aviona s više od 10.000 metara visine, zbog čega je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda.

"Avanturistička priča"

Iza ovih posljednjih teorija su novinari, Nijemac Peter Hornung-Andersen i Čeh Pavel Tejner, koji su 37 godina nakon nesreće JAT-ova aviona izašli u javnost sa svojim otkrićem, koje je bilo temeljeno na kilogramima dokumentacije. Tvrdili su da JAT-ov avion nije stradao od bombe hrvatskih emigranata, već od zalutalog projektila tadašnje čehoslovačke tajne službe te je oboren na visini od tek nekoliko stotina metara. - Bomba hrvatskih emigranata prigodno je izmišljena kako bi se prikrila nesmotrenost tajnih agenata. Zanimljivo je da je službi državne sigurnosti tadašnje Čehoslovačke pošlo za rukom da tako avanturističku priču proširi po cijelom svijetu, a da nitko ne posumnja u nevjerojatan događaj koji su opisivali - izjavio je Hornung-Andersen.

Dodao je da je čudo preživljavanja pada s više od 10 000 metara obična varka domišljatih, čehoslovačkih tajnih službi, koje su period od prvog do drugog izvješća iskoristile kako bi, do detalja, razradile priču koju su nakon toga prezentirale svijetu. Vesna Vulović te tvrdnje nije željela komentirati. Preminula je u prosincu, 2016. godine, u 67. godini života, a njenom su smrću mnoga pitanja zauvijek ostala bez odgovora.

VIDEO Ruski vojni zrakoplov srušio se u blizini Ukrajine, najmanje 65 mrtvih

 

Komentara 6

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
22:40 26.01.2024.

Zašto stalno objavljujete te naslovnice iz vremena Juge? Ajde koju za vrijeme Bljeska, Oluje, Južnog poteza...

SE
Senior2
20:21 26.01.2024.

Ako je avion pao 1972. godine onda su to 52 godine.

Avatar Idler
Idler
23:55 26.01.2024.

Kolk sem ja nafčil o tej YU zadnjih par let, čudo jeno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije